Πετρέλαιο θέρμανσης: Ανεβαίνει η τιμή στην αντλία

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ανεβαίνει η τιμή στην αντλία
Τρίτη, 03/01/2023 - 07:22

Με χρονική παράταση αλλά μειωμένη την επιδότηση στην αντλία, προσπαθεί η κυβέρνηση να βοηθήσει τα νοικοκυριά να ανταποκριθούν στις ανάγκες πετρελαίου θέρμανσης.

Σύμφωνα με την νέα κοινή υπουργική απόφαση, η επιδότηση στην αντλία παρατείνεται μέχρι και τις 31 Μαρτίου, όμως αντί για 20 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο που δινόταν μέχρι και το τέλος του έτους, τώρα δεν θα ξεπερνά τα 12 λεπτά ανά λίτρο ενώ σήμερα, αναμένεται να ανακοινώσουν τα διυλιστήρια τι μέλλει γενέσθαι με την ειδική επιδότηση.

Ήδη, την τελευταία εβδομάδα του χρόνου φάνηκαν κάποιες ελάχιστες αυξήσεις στην τιμή του λίτρου. Με την μειωμένη επιδότηση η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται μεσοσταθμικά στα 1,28 από 1,15 ευρώ το λίτρο.

Σημειώνεται ότι αυτό το χρονικό διάστημα η ζήτηση είναι μειωμένη τόσο λόγω των ήπιων θερμοκρασιών στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας όσο και διότι αρκετά νοικοκυριά έχουν γεμίσει τις δεξαμενές τους. Αναμένεται, όμως, όσο προχωράει ο χειμώνας, δεύτερο κύμα ζήτησης τις επόμενες εβδομάδες και σύμφωνα με πληροφορίες του iEnergeia, έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις για το δεύτερο κύμα του επιδόματος θέρμανσης.

Η πλατφόρμα myθέρμανση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 13 Ιανουαρίου, ενώ η επόμενη πληρωμή των δικαιούχων θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Φεβρουαρίου. Το ύψος του επιδόματος θα κυμαίνεται από 100 έως και 800 ευρώ και εκτιμάται ότι θα το λάβουν περίπου 1,3 εκατομμύριο δικαιούχοι.

Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι και 30 Δεκεμβρίου, στο σύστημα είχαν γίνει περίπου 1,2 εκατ. αιτήσεις.

Οι φοροτεχνικοί σημειώνουν στο iΕnergeia ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση οπότε οι καταναλωτές πρέπει να ολοκληρώσουν την αίτηση μέχρι τις 13 Ιανουαρίου
και αυτό είναι ανεξάρτητο με το πότε έχουν προμηθευτεί ή θα προμηθευτούν το πετρέλαιο θέρμανσης.

«Οι τιμές του διυλισμένου προϊόντος τις τελευταίες ημέρες είναι αυξημένες. Μαζί με το δεκάλεπτο που μείωσε η κυβέρνηση την επιδότηση θα δούμε το πετρέλαιο στο 1,30 ευρώ το λίτρο από 1,15 ευρώ που ήταν» δήλωσε, μιλώντας με δημοσιογράφους, ο αντιπρόεδρος εμπόρων υγρών καυσίμων, Γιώργος Ασματόγλου.

Σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις από τα διυλιστήρια για την ειδική επιδότηση και σύμφωνα με πληροφορίες, τα διυλιστήρια της Helleniq Energy δεν θα συνεχίσουν τη νέα χρονιά την έκπτωση 0,0375 ευρώ ανά λίτρο προς τις εταιρείες εμπορίας. Κατά συνέπεια, συνολικά αναμένονται αυξήσεις, περίπου, 0,14 ευρώ ανά λίτρο στις τελικές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης.