Συμφωνία για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου «βλέπει» η Τσεχία

Συμφωνία για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου «βλέπει» η Τσεχία
Πέμπτη, 15/12/2022 - 10:13

Η τσεχική προεδρία της ΕΕ θα εγκαταλείψει τη συναίνεση και θα προτιμήσει την ειδική πλειοψηφία, καθώς χώρες όπως η Γερμανία δεν συμφωνούν πλήρως με την ιδέα, προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τα ανώτατα όρια των τιμών του φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του επερχόμενου Συμβουλίου Ενέργειας τη Δευτέρα.

Την ερχόμενη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου συνεδριάζουν εκ νέου οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ μετά την αποτυχημένη έκτακτη συνεδρίαση για την ψήφιση του ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου, της περασμένης Τρίτης.

Η Πράγα δηλώνει έτοιμη να ολοκληρώσει την προεδρία της με μια συμφωνία για τον διορθωτικό μηχανισμό περιορισμού των τιμών σε περίπτωση που ξεπεράσουν ένα όριο, αναφέρει η EURACTIV Τσεχίας. Το τελευταίο σχέδιο της προεδρίας προτείνει ανώτατο όριο 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).

Σε δηλώσεις του, πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα, τόνισε: «Εάν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία, σχετικά με το ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου, τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε σύμφωνα με τις πραγματικές αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ. Για κάποιο χρονικό διάστημα μπορούμε να προσπαθήσουμε για ομόφωνη συναίνεση ακόμη και σε περιπτώσεις που απαιτούν ειδική πλειοψηφία. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να είναι μια αρχή που θα διατηρήσουμε μακροπρόθεσμα, διότι τότε θα παραβιάζαμε τις βασικές αρχές και τις συνθήκες στις οποίες βασίζεται η ΕΕ», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως Γερμανία και Ολλανδία είναι ανοιχτά διστακτικές σε ό,τι αφορά το ανώτατο όριο. Το ίδιο ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πρότεινε το μέτρο μόλις τον Νοέμβριο και μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις της ομάδας των κρατών μελών της ΕΕ.

Αν και η τσεχική προεδρία ήθελε να έχει όλα τα κράτη μέλη στο πλευρό της, πιθανότατα θα επιλέξει την ειδική πλειοψηφία, καθώς πλησιάζει το τέλος της θητείας της στην ΕΕ.

Όπως αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι θα προτιμούσε μια λύση συναίνεσης, αν και το μέτρο θα μπορούσε «πιθανώς» τη Δευτέρα «αν χρειαστεί με πλειοψηφία», πρόσθεσε.