Ευ. Μυτιληναίος: Το φυσικό αέριο θα παραμείνει για τουλάχιστον 20 χρόνια

Ευ. Μυτιληναίος: Το φυσικό αέριο θα παραμείνει για τουλάχιστον 20 χρόνια
Πέμπτη, 15/12/2022 - 06:35

Τα σχέδια της MYTILINEOS για το επόμενα χρόνια παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Ευ. Μυτιληναίος, μιλώντας για τις προκλήσεις, την ενεργειακή μετάβαση και την αναγκαιότητα για επενδύσεις στις υποδομές και στην ενέργεια.

Όπως τόνισε ζούμε την ενεργειακή μετάβαση κάθε μέρα, κάθε μήνα, αλλά για να την γνωρίζεις πρέπει να ξέρεις το αντικείμενο πρέπει να είσαι εξοπλισμένος με τα στελέχη και τα περιουσιακά στοιχεία. «Αντιμετωπίζουμε την αύξηση του κόστους στην ενέργεια αλλά και το «πρασίνισμα» της οικονομίας η οποία έγινε ανοργάνωτα χωρίς να υπολογιστεί το κόστος, χωρίς να υπολογιστεί εάν οι κοινωνίες είναι έτοιμες και τα αποτελέσματα τα βιώνουμε σήμερα», είπε ο κ. Μυτιληναίος.

«Είναι εύκολο να ρίχνεις την ευθύνη στον Πούτιν και στον πόλεμο της Ουκρανίας το ενεργειακό πρόβλημα όμως ξεκίνησε πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία». Χαρακτήρισε το «πρασίνισμα» της οικονομίας υποχρέωση, ενώ εκτίμησε πως το φυσικό αέριο θα είναι το βασικό καύσιμο για τα επόμενα 20 χρόνια. Πρόσθεσε πως και το πετρέλαιο θα παίζει ρόλο στις οικονομίες. Επεσήμανε πως υπάρχουν σοβαρές ανάγκες επενδύσεων στις υποδομές.

Παράλληλα, παρουσιάζοντας τις αλλαγές σημείωσε πως η εταιρεία θα ρίξει το βάρος στην ενέργεια και τη μεταλλουργία. Η απόφαση για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι ειλημμένη πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της εταιρείας ανέφερε πως έχει δημιουργηθεί το μεγαλύτερο συγκρότημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, καθώς ξεπερνούν τα 2GW σε λειτουργία οι θερμικοί σταθμοί και με την προσθήκη της νέας μονάδας των 826 MW που είναι σε δοκιμαστική λειτουργία και θα μπει στο σύστημα τις προσεχείς εβδομάδες. «Όταν ιδρύσαμε το 2015 τη METKA EGN, βλέπαμε πού θα πάει η παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών έργων και μονάδων αποθήκευσης ενέργειας. Σήμερα, έχοντας απορροφήσει πλήρως την τότε εταιρεία, έχουμε καθιερωθεί ως κορυφαίος παγκόσμιος κατασκευαστής και ανάδοχος έργων ηλιακής ενέργειας και έργων αποθήκευσης ενέργειας». Ειδικά στην Αγγλία τόνισε πως η εταιρία έχει εγκαταστήσει 400MW αποθήκευσης όταν στην Ελλάδα δεν υπάρχει το ρυθμιστικό πλαίσιο για να γίνουν έργα.

Τέλος, «η συνολική δυναμικότητα του ενεργειακού χαρτοφυλακίου είναι της τάξεως των 8.5 GW, εκ των οποίων τα 480 ΜW σε λειτουργία, τα 560 MW υπό κατασκευή, 2,5 GW έτοιμα για κατασκευή και περίπου 5 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης», ανέφερε μεταξύ άλλων.