Ελλάδα και έξι ακόμη χώρες ζητούν δυναμικό πλαφόν στο αέριο

Ελλάδα και έξι ακόμη χώρες ζητούν δυναμικό πλαφόν στο αέριο
Unsplash
Πέμπτη, 01/12/2022 - 17:44

Η Ελλάδα και έξι ακόμη χώρες ζητούν δυναμικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς όπως ισχυρίζονται το πλαφόν της Κομισιόν είναι σχεδιασμένο ώστε να μην ενεργοποιείται και έτσι δεν θα έχει θετικό αποτέλεσμα για τους καταναλωτές, μεταδίδει το Bloomberg.

Η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο και οι υπόλοιπες χώρες της ομάδας υπέβαλαν αντιπρόταση με την οποία το πλαφόν θα βασιστεί μεν σε μια τιμή βάσης (π.χ. τα 160 ευρώ/MW), όμως θα έχει και δυναμικό στοιχείο με βάση τις τιμές στους διεθνείς κόμβους αερίου.

Συγκριτικά, η Κομισιόν προτείνει πλαφόν στα 275 ευρώ/MWh που θα ενεργοποιείται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, όπως διατήρηση της τιμής επί δύο εβδομάδες τουλάχιστον και τιμή 58 ευρώ υψηλότερη από το LNG για 10 συνεχείς ημέρες.


Οι επτά χώρες αναφέρουν στο κείμενό τους ότι "η συνθήκη των δύο συνεχόμενων εβδομάδων υψηλών τιμών δεν είναι αποτελεσματική για να φέρει θετικά αποτελέσματα στις αγορές".
Επίσης, ζητούν να έχουν τα κράτη-μέλη την τελική απόφαση για το αν θα απομακρύνεται το πλαφόν σε περιπτώσεις διαταραχής της προμήθειας και όχι η Κομισιόν.

Η νέα πρόταση πρόκειται να συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου.