Υπαρκτός ο κίνδυνος έλλειψης φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Υπαρκτός ο κίνδυνος έλλειψης φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Πέμπτη, 01/12/2022 - 06:13

Η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έλλειμμα 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων κατά τη διάρκεια αναπλήρωσης του αποθηκευμένου φυσικού αερίου το επόμενο καλοκαίρι.

Οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ προετοιμάζονται για τον επόμενο μήνα και τη σύνοδο με στόχο την οριστικοποίηση ενός ενεργειακού πακέτου που θα σταθεροποιεί τις τιμές και τον εφοδιασμό φυσικού αερίου.

Η πρόταση της ΕΕ για πλαφόν στο φυσικό αέριο εάν η τιμή του ξεπερνούσε τα 275 ευρώ ανα μεγαβατώρα για δύο εβδομάδες και ήταν 58 ευρώ υψηλότερη από την τιμή αναφοράς του υγροποιημένου φυσικού αερίου για 10 ημέρες δέχθηκε πυρά από αρκετές χώρες με αναλυτές να εκτιμούν πως σχεδιάστηκε με τόσο αυστηρά κριτήρια για να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ.

"Δεν ήταν αυτός ο στόχος μας, να προτείνουμε κάτι που δεν θα ενεργοποιηθεί ποτέ", δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Politico.

Την ίδια ώρα, η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έλλειμμα 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων κατά τη διάρκεια αναπλήρωσης του αποθηκευμένου φυσικού αερίου το επόμενο καλοκαίρι, εάν η Ρωσία σταματήσει όλες τις παραδόσεις στους αγωγούς και αυξηθεί η κινεζική ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Το φυσικό αέριο από τη Ρωσία αντιπροσώπευε περίπου το 40% της προμήθειας της ΕΕ, αλλά αυτό έχει μειωθεί σε λιγότερο από 8%. Οι συμφωνίες με την Αλγερία, το Αζερμπαϊτζάν, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ συνέβαλαν με περίπου 24 bcm περισσότερο φυσικό αέριο από αυτές τις χώρες μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου αυτού του έτους σε σύγκριση με το 2021. Η συμφωνία LNG της Γερμανίας με το Κατάρ που ανακοινώθηκε την Τετάρτη θα προσθέσει περίπου 2,7 bcm ετησίως σύμφωνα με τους financial times.