Σαράντη: Απειλείται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων λόγω του ενεργειακού κόστους

Σαράντη: Απειλείται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων λόγω του ενεργειακού κόστους
Eurokinissi
Δευτέρα, 28/11/2022 - 18:40

Κινδύνους για τη βιωσιμότητα κάποιων μεταποιητικών επιχειρήσεων τον φετινό χειμώνα, εξαιτίας του «εκρηκτικού μίγματος του υψηλού ενεργειακού κόστους, των πληθωριστικών πιέσεων, των ανατιμήσεων των πρώτων υλών και του κόστους του χρήματος», «βλέπει» η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών (ΣΒΕ), Λουκία Σαράντη που μίλησε σε συνέδριο του voria.gr.

«Μπαίνουμε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Είναι ορατό πως απειλείται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων» σημείωσε και πρόσθεσε ότι, ειδικά για την κατηγορία των επιχειρήσεων με (μέση κατανάλωση) άνω των 35KW (κιλοβάτ), το μέλλον προδιαγράφεται μελανό. Κατά την κα Σαράντη, ενώ το μοντέλο διαχείρισης της ακριβής ενέργειας για τα νοικοκυριά, που υιοθέτησε η κυβέρνηση, έχει θετικό αποτέλεσμα, σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις «φαίνεται καθαρά ότι δεν είναι βιώσιμο».

Πρόσθεσε πως η ελληνική βιομηχανία δεν γνωρίζει τι ενεργειακό κόστος θα έχει, ενώ σε χώρες όπως η Βουλγαρία «οι επιχειρηματίες γνωρίζουν τι θα ισχύσει σε βάθος κάποιων μηνών» ως προς τις επιδοτήσεις για παράδειγμα. «Δεν μπορούμε να είμαστε μήνα-μήνα» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι το πρόβλημα επιτείνουν τα απαρχαιωμένα δίκτυα, αφού για παράδειγμα στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) του Κιλκίς υπάρχουν έτοιμα προς εγκατάσταση φωτοβολταϊκά, τα οποία όμως δεν μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο, γιατί δεν τα... σηκώνει. Αντίστοιχα, παλαιότητα χαρακτηρίζει και τα δίκτυα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, «που μας ταλαιπωρούν με διακοπές και βυθίσεις».

Η πρόεδρος του ΣΒΕ ζήτησε ακόμα την εξαίρεση των διμερών συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (PPAs) από το πλαφόν της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.