Προς νέο πακέτο επιδοτήσεων οδεύουν πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης

Προς νέο πακέτο επιδοτήσεων οδεύουν πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης
Δευτέρα, 17/10/2022 - 10:02

Επαναφορά της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης και επέκταση της επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης τα πιθανά σενάρια

Η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου κίνησης από τις αρχές του μήνα και ο αντίκτυπος στην εφοδιαστική αλυσίδα και προκαλεί αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε προϊόντα, λόγω του υψηλού μεταφορικού κόστους, έφεραν νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και σκέψεις για νέο πακέτο παρεμβάσεων, άνω των 400 εκατ. Ευρώ, για τη στήριξη των νοικοκυρών.

Σε ότι αφορά στο πετρέλαιο κίνησης το υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται την επαναφορά της επιδότησης των 15 λεπτών το λίτρο για διάστημα τριών μηνών στην τιμή πώλησής του, η οποία εκτοξεύτηκε από την 1η Οκτωβρίου και έχει υπερβεί την τιμή πώλησης της απλής αμόλυβδης βενζίνης. Η πιο πιθανή ημερομηνία για την ισχύ του μέτρου είναι η 1η Νοεμβρίου, ενώ δεν αποκλείεται η παρέμβαση να έρθει και νωρίτερα.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται και την επέκταση της επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι τον Απρίλιο του 2023 που λήγει η περίοδος της διάθεσής του, χωρίς να αποκλείεται η αύξηση του ποσού της επιδότησης πάνω από τα 25 λεπτά το λίτρο. Η διάρκεια και το ύψος της επιδότησης θα αποφασισθούν το Δεκέμβριο αναλόγως με τις εξελίξεις στην αγορά και τα ταμειακά περιθώρια για το 2023.

Σε κάθε περίπτωση, οι πρόσθετες παρεμβάσεις θα εξαρτηθούν από τα δημοσιονομικά περιθώρια και την πορεία των τιμών στην αγορά.

Πάντως σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2022, τα οποία πρόκειται να δώσουν και μια σαφή εικόνα για τα ταμειακά περιθώρια. Οι πληροφορίες να κάνουν λόγο για διατήρηση του υψηλού πλεονάσματος στα φορολογικά έσοδα.

Η εικόνα που καταγράφεται στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν είναι ξεκάθαρη ρευστή και δεν μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα, ενώ στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι φέτος το χειμώνα οι τιμές σε καύσιμα, αέριο και ρεύμα μπορεί να μεταβάλλονται και να ανατρέπονται συνεχώς.