Δυναμικό πλαφόν για το φυσικό αέριο εισηγείται η Κομισιόν

Δυναμικό πλαφόν για το φυσικό αέριο εισηγείται η Κομισιόν
Δευτέρα, 17/10/2022 - 07:31

Ο προσωρινός μηχανισμός που σχεδίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβάλει ένα δυναμικό όριο τιμών για τις συναλλαγές στο Ολλανδικό TTF.

Η Κομισιόν σχεδιάζει να προτείνει ένα μηχανισμό για να περιορίσει την αστάθεια των τιμών στη μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου του μπλοκ και να αποτρέψει ακραίες αυξήσεις τιμών στις συναλλαγές παραγώγων προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, μεταδίδει το Bloomberg.

Ο προσωρινός μηχανισμός που σχεδίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβάλει ένα δυναμικό όριο τιμών για τις συναλλαγές στο Ολλανδικό TTF.

«Αυτό θα βοηθήσει να αποφευχθεί η ακραία αστάθεια και οι αυξήσεις των τιμών, καθώς και η κερδοσκοπία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσκολίες στην προμήθεια φυσικού αερίου σε ορισμένα κράτη μέλη», ανέφερε η επιτροπή σε προσχέδιο εγγράφου που είδε το Bloomberg News.

Το προσχέδιο μπορεί να αλλάξει πριν από την έγκρισή του που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη. Το πακέτο θα συζητηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Η δέσμη μέτρων θα περιλαμβάνει επίσης έναν προσωρινό μηχανισμό ενδοημερήσιου ανώτατου ορίου τιμών για να αποφευχθεί η ακραία αστάθεια στις αγορές παραγώγων ενέργειας, σύμφωνα με το προσχέδιο. Στόχος είναι να «διασφαλιστεί πιο υγιής μηχανισμός διαμόρφωσης τιμών», προστατεύοντας τις ενεργειακές εταιρείες της περιοχής από μεγάλες αιχμές και βοηθώντας τες να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό μεσοπρόθεσμα.

Η Επιτροπή δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τις εθνικές κυβερνήσεις να επιβάλει ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου. Η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πολωνία και το Βέλγιο πρότειναν την περασμένη εβδομάδα ένα όριο στους μεγαλύτερους εμπορικούς κόμβους της περιοχής, το οποίο θα περιλαμβάνει έναν «διάδρομο» που θα επιτρέπει στις τιμές να κυμαίνονται κατά περίπου 5% για παράδειγμα. Πρότειναν να επανεξετάζεται τακτικά το εύρος τιμών για να αντικατοπτρίζει το επίπεδο άλλων βασικών σημείων αναφοράς ενέργειας, όπως οι τιμές του αργού πετρελαίου, του άνθρακα και του φυσικού αερίου στη Βόρεια Αμερική και την Ασία.

Το δυναμικό όριο τιμών θα τεθεί σε ισχύ ενώ η ΕΕ εργάζεται σε ένα νέο συμπληρωματικό σημείο αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, σύμφωνα με το προσχέδιο της Επιτροπής.

Για να αυξήσει την διαπραγματευτική ισχύ στις συνομιλίες με εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου, η Επιτροπή θέλει να ενισχύσει την κοινή πλατφόρμα αγορών της, η οποία θα συντονίζει την πλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου. Εάν τα αποθέματα αποθήκευσης εξαντληθούν στο τέλος αυτού του χειμώνα, η επίτευξη του στόχου πλήρωσης 90% έως τον Νοέμβριο του 2023 μπορεί να είναι πιο δύσκολη από ό,τι για αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Το σχέδιο είναι να δοθεί εντολή στα κράτη μέλη να αγοράζουν από κοινού φυσικό αέριο που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 15% της αποθήκευσής τους και να επιτραπεί στις εταιρείες να σχηματίσουν μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία. Οι ρωσικές πηγές εφοδιασμού θα αποκλείονται από τη διαδικασία.