Τροφοδότηση των νέων περιοχών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

Τροφοδότηση των νέων περιοχών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
Παρασκευή, 30/09/2022 - 15:00

ΗΕΔΑ ΘΕΣΣαναπτύσσει δυναμικά το δίκτυό της και συνεχίζει τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου, όπου σήμερα αγγίζει το70%του πληθυσμού των περιοχών της Αδείας.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης και με συνέπεια στον αυστηρό προγραμματισμό της εντάχθηκαν στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου για το 2022, η ΦαλάνητουΔήμου Λαρισαίων, ηΦαρκαδόνατουΔήμου Φαρκαδόνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας,καθώς και τοΑνατολικότουΔήμου Δέλτακαι ηΓέφυρατουΔήμου ΧαλκηδόνοςτηςΠεριφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα στις νέες περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας που εντάχθηκαν στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, αποτυπώνεται το ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον των πολιτών, καθώς έχουν υποβληθεί συνολικά περισσότερες από900 αιτήσεις σύνδεσης.

Σηματοδοτώντας την έναρξη τροφοδότησης των περιοχών, πραγματοποιήθηκαν συμβολικές εκδηλώσεις τροφοδότησης στηΦαλάνη,την Πέμπτη 22.09.2022 και στηΦαρκαδόνα,την Παρασκευή 23.09.2022. Το παρόν έδωσαν οΠεριφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Αγοραστός Κ.,οΠρόεδρος του Δ.Σ του Δήμου Λαρισαίων, κ. Τάχος Δ.,ο Πρόεδρος της Κοινότητας Φαλάνης, κ. Λυγούρας K., οΔήμαρχος Φαρκαδόνας, κ. Αγναντής Σ., ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Μπακούρας Λ., εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, τεχνικοί και επαγγελματικοί φορείς, στελέχη της Εταιρείας και πλήθος πολιτών.

Κατά την ομιλία του οΠεριφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Αγοραστός Κ.,μίλησε για το σημαντικό έργο που υλοποιεί ηΕΔΑ ΘΕΣΣ, στην ανάπτυξη και κατασκευή δικτυών διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς επίσης αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανακοίνωση της πολιτείας σχετικά με την επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου για τους οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.

Επιπλέον ο Δήμαρχος Φαρκαδόνας, κ. Αγναντής Σ.δήλωσε ότι οι πολίτες της Φαρκαδόνας στηρίζουν το σημαντικό έργο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ καθώς το φυσικό αέριο αποτελεί τη βέλτιστη λύση για μια καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών.

Αντίστοιχα στηνΠεριφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκηςπραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στις περιοχές τουΑνατολικού του Δήμου Δέλτα,την Δευτέρα 26.09.2022 και της Γέφυρας του Δήμου Χαλκηδόνος, την Τρίτη 27.09.2022,παρουσία τουΑντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων κ. Μπίλλια Π.,τουΑντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Γιουτίκα Κ.,του Δήμαρχου Δέλτα, κ. Ιωαννίδη Ι., του Δήμαρχου Χαλκηδόνος κ. Αναγνωστόπουλου Σ., του Γενικού Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Μπακούρα Λ, εκπρόσωπων των τοπικών αρχών, τεχνικών φορέων, Στελεχών της εταιρείας και πολιτών.

Επισημαίνεται ότι αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των πολιτών και στις 2 αυτές νέες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, αφού ήδη έχουν υποβληθεί περισσότερες από500 αιτήσεις σύνδεσηςμε το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου και τροφοδοτήθηκαν οι πρώτοι καταναλωτές.

O Δήμαρχος Δέλτα, κ. Ιωαννίδης Ι.ανέφερε ότι: «Πιστοί στη δέσμευση μας για αλλαγή σελίδας και στο Ανατολικό με ένα νέο μέσο θέρμανσης, ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρόνο χάρη στην άμεση ανταπόκριση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ η σύνδεση της περιοχής με το δίκτυο φυσικού αερίου. Ήδη οι πρώτες συνδέσεις σε σπίτια υλοποιούνται χωρίς κανένα πρόβλημα δίνοντας στα νοικοκυριά πρόσβαση σε ένα μέσο θέρμανσης, σύγχρονο και μη ρυπογόνο. Παρά τις δυσκολίες που έχουν προκύψει στον τομέα της ενέργειας, εμείς παροτρύνουμε τον κόσμο να εμπιστευτεί ένα «καθαρό» προϊόν θέρμανσης λαμβάνοντας υπόψη και τις εκτιμήσεις της ΕΔΑ ΘΕΣΣ ότι δεν θα είναι ακριβότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης».

Παράλληλα οΑντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, κ. Μπίλλιας Π..συνεχάρη τη Διοίκηση και το προσωπικό της ΕΔΑ ΘΕΣΣπου παρά τις δύσκολες συγκυρίες που επικρατούν την παρούσα περίοδο, συνεχίζει να επενδύει και να αναπτύσσει το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου και παρότρυνε τους πολίτες να εμπιστευτούν ένα «καθαρό» καύσιμο για την επερχόμενη περίοδο θέρμανσης.

O Δήμαρχος Χαλκηδόνος, κ. Αναγνωστόπουλος Σ.εξέφρασε τις ευχαριστίες τους προς τηνΕΔΑ ΘΕΣΣγια την υλοποίηση του σημαντικού έργου που συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Χαλκηδόνος, αναμένοντας και την τροφοδότηση στις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου για το 2022.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Γιουτίκας Κ.,αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό έργο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και στην συμβολή της στην ενίσχυση της οικονομίας και της τοπικής κοινωνίας, καθώς όπως ενδεικτικά σημείωσε για κάθε Ευρώ που επενδύει η ΕΔΑ ΘΕΣΣ για το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, επιπλέον άλλα 2 Ευρώ επενδύονται στην τοπική κοινωνία προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας. Τέλος τόνισε ότι το φυσικό αέριο είναι ένα καύσιμο φιλικό με το περιβάλλον, καθώς οι εκπομπές των αερίων είναι ελάχιστες σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα.

ΟΓενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ κ. Μπακούρας Λ. δήλωσε ότι παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν λόγω της ενεργειακής κρίσης και με τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η πολιτεία για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, συνεχίζουν να διατηρούν την διαχρονική εμπιστοσύνη τους στο φυσικό αέριο, απολαμβάνοντας τα οφέλη από τη χρήση του, αφού πρόκειται για το πιο ασφαλές, εύχρηστο και οικολογικό συμβατικό καύσιμο. ΗΕΔΑ ΘΕΣΣθα συνεχίσει να υλοποιεί αποδοτικές επενδύσεις σε βιώσιμα δίκτυα διανομής τα οποία στο μέλλον θα διανέμουν ανανεώσιμα αέρια. Τέλος ευχαρίστησε το προσωπικό για την αφοσίωση και την συμβολή τους στην επίτευξη των στόχων της εταιρείας.

ΗΕΔΑ ΘΕΣΣολοκληρώνοντας το πρόγραμμα ανάπτυξης για το 2022 εντός αυστηρού χρονοδιαγράμματος, στο πλαίσιο συντονισμένων ενεργειών και της υψηλής τεχνογνωσίας θα εντάξει στο δίκτυο διανομής της το επόμενο χρονικό διάστημα, έως τον Νοέμβριο, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, την περιοχή τουΜεγαλοχωρίου του Δήμου Τρικκαίων, το Διμήνι του Δήμου Βόλου,το Καστράκι του Δήμου Μετεώρωνκαι στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης,την Χαλκηδόνα και τον Βαθύλακκο του Δήμου Χαλκηδόνος.Επισημαίνεται ότι εντός του έτους 2022 έχουν υπογραφεί έως σήμερα συνολικά ~12.000 νέες συμβάσεις σύνδεσηςκαταναλωτών, με ~1.000από αυτές μόνο τον μήναΣεπτέμβριο.

Η Εταιρεία συνεχίζει τις αποδοτικές επενδύσεις για την ανάπτυξη νέων δικτύων διανομής, τα οποία στο μέλλον θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές για τη διείσδυση των ανανεώσιμων αερίων, όπως τοβιομεθάνιοκαι τουδρογόνοστο τελικό ενεργειακό μείγμα,επιταχύνοντας την απανθρακοποίησή του.