Energean: Νέα Γεώτρηση Φυσικού Αερίου στην Αίγυπτο

Energean: Νέα Γεώτρηση Φυσικού Αερίου στην Αίγυπτο
Δευτέρα, 26/09/2022 - 10:53

Νέα γεώτρηση φυσικού αερίου διενεργεί η Energean στην παραχώρηση Abu Qir, στην Αίγυπτο. Η Abuqir Petroleum, μια κοινοπραξία της Egyptian General Petroleum Corp. (EGPC) και της Energean, ολοκλήρωσε μία νέα πλευρική γεώτρηση, την NA/Q-PII#6 ST

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ελληνικής εταιρείας υδρογονανθράκων, η εξόρυξη ξεκίνησε με παραγωγή 26 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών ημερησίως φυσικού αερίου. Βρίσκεται στην υπάρχουσα πλατφόρμα NA/Q-PII, περίπου 35 χλμ βόρεια της ακτής.

Η εξόρυξη είχε στοχεύσει στους ταμιευτήρες BKES και IKES Pliocene, ενώ τονίζει ότι η παραγωγή έχει «ξεπεράσει σημαντικά» τις αρχικές προσδοκίες της. Κατά την εξόρυξη ανακαλύφθηκε ένα επιπλέον στρώμα στον σχηματισμό BKES, σύμφωνα με την Energean, το οποίο ενίσχυσε την απόδοση.

Η Energean υπογραμμίζει, επίσης, ότι οι παραχωρήσεις που διαθέτει στην Αίγυπτο αποτελούν «πολύτιμο συστατικό στοιχείο του χαρτοφυλακίου μας, που εστιάζει στο φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο». Μάλιστα, η εταιρεία προσθέτει ότι σχεδιάζει να συνεχίσει τις εργασίες στις παραχωρήσεις North El Amriya και North Idku (NEA/NI), καθώς και στο Abu Qir.

Να σημειωθεί ότι η Energean έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει άλλες τέσσερεις εσωτερικές γεωτρήσεις στο Abu Qir τη διετία 2023-24. Η περιοχή παρήγαγε 24.800 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα κατά μέσο όρο το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, εκ των οποίων το 86% αφορούσε φυσικό αέριο.

Να σημειωθεί ότι η Energean πρόκειται πολύ σύντομα να ξεκινήσει την παραγωγή φυσικού αερίου στο κοίτασμα Karish, στα ανοικτά του Ισραήλ, που, σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις της, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.