ΛΑΡΚΟ: Στο παρά πέντε των δεσμευτικών προσφορών επισπεύδονται οι απολύσεις των εργαζομένων

ΛΑΡΚΟ: Στο παρά πέντε των δεσμευτικών προσφορών επισπεύδονται οι απολύσεις των εργαζομένων
Τετάρτη, 20/07/2022 - 06:36

Μέχρι τις 28 Ιουλίου αναμένεται να κοινοποιηθούν στους 1.060 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ τα χαρτιά των απολύσεων και των αποζημιώσεων, μία μέρα πριν την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.

Αυτό γνωστοποιήθηκε στους εργαζόμενους την Δευτέρα. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι που θα παραμείνουν στην θέση τους θα υπογράψουν συμβάσεις δίμηνης και τρίμηνης διάρκειας, με δυνατότητα ανανέωσης τους μέχρι τον Δεκέμβριο. Αυτό προέβλεπε η τροπολογία -δώρο της κυβέρνησης προς τους υποψήφιους επενδυτές, ώστε να προχωρήσουν στις δεσμευτικές προσφορές. Υπενθυμίζεται πως στην τροπολογία που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα προβλέπεται πως «ο ειδικός διαχειριστής στο πλαίσιο των καθηκόντων του, δύναται να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία, με τον ειδικό διαχειριστή να προχωρά σε προσδιορισμό του ύψους των οφειλόμενων αποζημιώσεων».

Παράλληλα, ο ειδικός διαχειριστής ανέφερε στους εργαζόμενους πως μέχρι τέλος του μήνα θα σταματήσει τη λειτουργία του το εργοστάσιο στη Λάρυμνα, με ότι αυτό συνεπάγεται για μια επιχείρηση του μεγέθους της ΛΑΡΚΟ, η οποία παράγει νικέλιο η διεθνής αξία του οποίου εκτοξεύτηκε τα τελευταία χρόνια. Επιβεβαιώνεται η προσπάθεια απαξίωσης του εργοστασίου από την κυβέρνηση ανέφερε στο iEnergeia.gr το μέλος του δ.σ. του σωματείου εργαζομένων Τάκης Καραμέρης.

«Ταφόπλακα» στις ελπίδες των εργαζομένων αποτέλεσε η απόφαση την περασμένη Πέμπτη του Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενοι ενάντια στην διαδικασία των ομαδικών απολύσεων. Οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν σύσκεψη με τη συμμετοχή τοπικών φορέων την ερχόμενη Πέμπτη στη Λάρυμνα, με σκοπό να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Υπενθυμίζεται πως τρέχουν παράλληλα δύο διαγωνισμοί. Ο πρώτος που διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ αφορά τη μίσθωση του μεταλλείου Λάρυμνας, ενώ στον δεύτερο που διεξάγει ο ειδικός διαχειριστής περιλαμβάνονται τα μεταλλεία σε Εύβοια, Καστοριά και Φθιώτιδα.