ΕΕ: Τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου σε Σλοβακία, Λετονία και Αυστρία

ΕΕ: Τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου σε Σλοβακία, Λετονία και Αυστρία
Unsplash
Πέμπτη, 30/06/2022 - 18:36

Σε Σλοβακία, Λετονία και Αυστρία βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στην ΕΕ, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να διακοπή η παροχή μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Ειδικότερα, οι αποθήκες φυσικού αερίου στη Σλοβακία είναι ήδη γεμάτες σε ποσοστό 36% της ετήσιας κατανάλωσης, ενώ διαθέτει επίσης μια εγκατάσταση αποθήκευσης στην Τσεχία, η οποία συνδέεται με το σλοβακικό δίκτυο διανομής.

Με αυτά τα αποθέματα, η Σλοβακία έχει καλύψει περισσότερο από το ήμισυ της κατανάλωσης και θα πρέπει να έχει για να επιβιώσει τον επόμενο χειμώνα χωρίς σημαντικούς περιορισμούς, ακόμη και αν η Ρωσία σταματήσει εντελώς τις εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Το σλοβακικό υπουργείο Οικονομίας έχει ήδη ανακοινώσει ότι θέλει να έχει αρκετό φυσικό αέριο στις δεξαμενές αποθήκευσης για να αντέξει τον επόμενο χειμώνα πριν από τη διακοπή λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1 λόγω επισκευών. Το πόσο θα διαρκέσουν τα αποθέματα εξαρτάται επίσης από το πόσο κρύος θα είναι ο χειμώνας.

Εντός της ΕΕ, μόνο η Αυστρία και η Λετονία έχουν υψηλότερα αποθέματα, αν δεν υπολογιστούν οι σλοβακικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Τσεχία, αν και δεν είναι γνωστοί οι αριθμοί για την Εσθονία και τη Λιθουανία. Η Αυστρία διαθέτει αποθέματα που αντιστοιχούν στο 43,3% της ετήσιας κατανάλωσης, ενώ η Λετονία προηγείται στην ΕΕ με πάνω από 78%.