Άκυρη η κατάσχεση του πετρελαίου στο ιρανικό τάνκερ Lana – Θα απελευθερωθούν τα ελληνικά τάνκερ;

Άκυρη η κατάσχεση του πετρελαίου στο ιρανικό τάνκερ Lana – Θα απελευθερωθούν τα ελληνικά τάνκερ;
Πέμπτη, 09/06/2022 - 10:54

Δικαστική λύση δόθηκε στο ζήτημα της κατάσχεσης του πετρελαίου από τις δεξαμενές του τάνκερ Lana (πρώην Pegas), που οδήγησε στα αντίποινα από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν με το ρεσάλτο σε δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Περσικό Κόλπο

Όπως γράφει η Καθημερινή, χθες, Τετάρτη (8/6) το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις που είχε καταθέσει ο νομικός εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του φορτίου Παναγιώτης Χιωτέλης. Αφορούσαν τις διατάξεις της ανακρίτριας Χαλκίδας, δυνάμει των οποίων είχε γίνει η κατάσχεση και μετάγγιση των 107.000 τόνων ιρανικού πετρελαίου, που το «Lana» μετέφερε στις δεξαμενές του.

Οι αντιρρήσεις υποβλήθηκαν την Τρίτη και μολονότι η δίκη για την υπόθεση είχε αρχικά προσδιοριστεί για σήμερα Πέμπτη, η διαδικασία για προφανείς λόγους επισπεύσθηκε ακόμα περισσότερο, με τη δίκη να λαμβάνει χώρα χθες στη Χαλκίδα.

Τελικά, το Συμβούλιο Εφετών έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις της ιρανικής πλευράς και κατά συνέπεια ακύρωσε τις διατάξεις της ανακρίτριας περί κατάσχεσης και μετάγγισης του φορτίου! Οπερ σημαίνει ότι το φορτίο του πετρελαίου που στο μεταξύ είχε μεταφερθεί στο μισθωμένο από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοιο «Ice Energy», θα πρέπει να επιστραφεί στο «Lana».

Επόμενο βήμα, να ανοίξει ο δρόμος και για την αποδέσμευση των δύο ελληνικών τάνκερ που παραμένουν υπό καθεστώς ομηρίας στον Περσικό κόλπο και γενικά, μέσω επαφών Ελλήνων αξιωματούχων με εκπροσώπους της ιρανικής πρεσβείας, να υπάρξει αποκλιμάκωση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Yπενθυμίζεται ότι στις 20 Απριλίου, οι ΗΠΑ ζήτησαν τη δέσμευση του φορτίου του Lana (πρώην Pegas) με βάση διμερή συμφωνία δικαστικής συνδρομής με τη χώρα μας και με το επιχείρημα ότι το πλοίο ανήκε στη ρωσική Promsvyazbank, μία από τις τράπεζες εναντίον των οποίων οι Αμερικανοί έχουν επιβάλει κυρώσεις. Οι ΗΠΑ επικαλέστηκαν επίσης τον «κίνδυνο τα έσοδα από τη διάθεση του συγκεκριμένου φορτίου ιρανικού πετρελαίου να χρηματοδοτήσουν τρομοκρατικές ενέργειες».

To Reuters μεταδίδει ότι μετά από απόφαση ελληνικού δικαστηρίου ανατράπηκε η προηγούμενη απόφαση σύμφωνα με την οποία είχε επιτραπεί η κατάσχεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες του φορτίου του ιρανικού πλοίο ενέργεια που δημιούργησε προστριβές μεταξύ Ελλάδας και Ιράν καθώς και κατάληψη δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων (Prudent Warrior και Delta Poseidon) στον περσικό κόλπο.

Η πηγή που μίλησε στο Reuters ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η αγωγή αναίρεσης έγινε δεκτή από το ελληνικό δικαστήριο, απόφαση που είναι δύσκολο πλέον να ανατραπεί στο εφετείο. Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από δύο άλλες πηγές.

Θυμίζουμε ότι στις 20 Απριλίου, οι ΗΠΑ ζήτησαν τη δέσμευση του φορτίου με βάση διμερή συμφωνία δικαστικής συνδρομής με τη χώρα μας και με το επιχείρημα ότι το πλοίο ανήκε στη ρωσική Promsvyazbank, μία από τις τράπεζες εναντίον των οποίων οι Αμερικανοί έχουν επιβάλει κυρώσεις. Οι ΗΠΑ επικαλέστηκαν επίσης τον κίνδυνο τα έσοδα από τη διάθεση του συγκεκριμένου φορτίου ιρανικού πετρελαίου να χρηματοδοτήσουν τρομοκρατικές ενέργειες.

Στις 4 Ιουνίου σε ανάρτησή του στο twitter, την οποία συνόδευσε με ένα βίντεο από το ρεσάλτο των Ιρανών στα ελληνικά πλοία, ο αγιατολάχ Χαμενεΐ επικαλείται τους γενναίους Ιρανούς που απάντησαν και κατέσχεσαν τα πετρελαιοφόρα του εχθρού, ενώ καταλήγει λέγοντας: Ποιος είναι ο κλέφτης; Εσείς, που κλέψατε το πετρέλαιό μας, ή εμείς που το πήραμε πίσω;.

Αναμένονται πλέον οι νομικές κινήσεις είτε της Ελλάδας είτε των ΗΠΑ στην απόφαση η οποία πάντως δεν έχει κοινοποιηθεεί ακόμη.