ICGB: «Πέρασε» τα test o σταθμό της Στάρα Ζαγόρα

ICGB: «Πέρασε» τα test o σταθμό της Στάρα Ζαγόρα
Τρίτη, 17/05/2022 - 10:17

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές αντοχής, στεγανότητας και μέτρησης του φυσικού αερίου, στο μετρικό σταθμό της Στάρα Ζαγόρα στη Βουλγαρία, η οποία είναι ήδη συνδεδεμένη με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου της Bulgartransgaz.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της, η ICGB αναφέρει πως για την ολοκλήρωση της σύνδεσης απομένουν ακόμα κάποιες εργασίες που σχετίζονται με την κατασκευή του αγωγού, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του μήνα.

Η σύνδεση αυτή είναι ζωτικής σημασίας για τη Βουλγαρία, μιας και αναμένεται να εισάγει ένα δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν ετησίως, το οποίο αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο της ετήσιας κατανάλωσής της.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός θα μεταφέρει αζέρικο αέριο μέσω του Νότιου Διαδρόμου στη χώρα, διαφοροποιώντας τις πηγές προμήθειας της γειτονικής αγοράς, μετά και τη διακοπή εισροών απο τη Ρωσία. Ωστόσο, η στρατηγική του σημασία είναι ευρύτερη καθώς αναμένεται να αποτελέσει βασικό κρίκο στην αλυσίδα του Κάθετου Διαδρόμου, ενός συστήματος αγωγών που θα διασυνδέει την Ελλάδα, εκτός της Βουλγαρίας, με τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, λειτουργώντας συμπληρωματικά με τον σχεδιαζόμενο πλωτό τερματικό σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης.

Η Πορεία των έργων

Ο σταθμός μέτρησης φυσικού αερίου στη Στάρα Ζαγόρα θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Το γραμμικό τμήμα του έργου έχει ολοκληρωθεί πλήρως, ενώ ολοκληρώθηκε και η επιθεώρηση εντός του αγωγού σε όλο το μήκος του αγωγού φυσικού αερίου.

Θα πραγματοποιηθούν λειτουργικές δοκιμές του σταθμού, συμπεριλαμβανομένων πραγματικών ποσοτήτων αερίου, οι οποίες συγκαταλέγονται στις υποχρεωτικές απαιτήσεις πριν από την επιβεβαίωση της τεχνικής ετοιμότητας για λειτουργία. Τον Ιούνιο, η διαδικασία αυτή θα πρέπει να επαναληφθεί στο σταθμό μέτρησης φυσικού αερίου κοντά στην Κομοτηνή.

Όλες οι προσπάθειες εξακολουθούν να επικεντρώνονται στην ολοκλήρωση των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων το συντομότερο δυνατό και στη διενέργεια δοκιμών με πραγματικές ποσότητες φυσικού αερίου κατά μήκος ολόκληρης της διαδρομής του αγωγού, δεδομένης της αυξανόμενης ανάγκης να εξασφαλιστούν ασφαλείς και ποικίλες λύσεις εφοδιασμού της Βουλγαρίας και της περιοχής με φυσικό αέριο.

Στο βουλγαρικό έδαφος, ο αγωγός φυσικού αερίου από την Κομοτηνή έως τη Στάρα Ζαγόρα έχει ήδη συνδεθεί με επιτυχία με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου της Bulgartransgaz. Το τμήμα από το σημείο σύνδεσης με τον βουλγαρικό φορέα εκμετάλλευσης έως τον αντίστοιχο κόμβο γερανού του διασυνδετήριου αγωγού είναι ήδη γεμάτο με αέριο.

Με πληροφορίες από το euroactiv.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 17/05/2022 - 15:54