Νέα Αριστέρα: Ζητά παρουσίασης και συζήτηση του σχεδίου για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας στη Βουλή

Νέα Αριστέρα: Ζητά παρουσίασης και συζήτηση του σχεδίου για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας στη Βουλή
Δευτέρα, 11/03/2024 - 08:56

Η Νέα Αριστερά μετά την ανακοίνωση της στρατηγικής της για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, βάσει των τεσσάρων αξόνων που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. Αλέξης Χαρίτσης ζητάει από την Κυβέρνηση την άμεση ενημέρωση του κοινοβουλίου για το σχέδιο της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας (master plan).

Η Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Πέτη Πέρκα καθώς και οι Βουλευτές Εφή Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ζητούν τον άμεσο προγραμματισμό ειδικής κοινής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με θέμα την παρουσίαση και συζήτηση του σχεδίου για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας (master plan) από την Ολλανδική εταιρία «HVA International». Το αίτημα στάλθηκε προς τους Προέδρους των αντίστοιχων Επιτροπών της Βουλής.

Ακολουθεί ολόκληρο το αίτημα:

Προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου

και τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων

Θέμα: Συζήτηση επί του σχεδίου για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας σε κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων

Αξιότιμοι κ.κ. Πρόεδροι,

Την Τρίτη, 5.3.2024 παρουσιάστηκε στην κυβέρνηση το σχέδιο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας και τη διαχείριση των υδάτων (master plan) από την Ολλανδική εταιρία «HVA International». Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Ολλανδική εταιρία έχει εκπονήσει συνολική μελέτη με κατευθυντήριες γραμμές βάσει των οποίων θα επιτευχθεί η προστασία της περιοχής και η αποφυγή αντίστοιχων καταστροφών. Παράλληλα προβλέπουν ένα σχέδιο στρατηγικής για την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τη σχετική βιομηχανία καθώς και κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν τη σύσταση του οργανισμού υδάτων.

Επίσης σύμφωνα με δημοσιεύματα το master plan της ολλανδικής εταιρείας κοστολογείται στα 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2/3 αφορούν κυρίως έργα υποδομής και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις. Δεδομένου του υψηλού κόστους των παρεμβάσεων, προφανώς, το σχέδιο θα πρέπει να αποφασιστεί σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.

Με βάση τα στοιχεία της επιστημονικής ομάδας του Climatebook, οι πλημμυρισμένες τεράστιες εκτάσεις στη Θεσσαλία, μήνες μετά την καταστροφή Ντάνιελ παραμένουν σε κατάσταση τραγική. Έχοντας υποστεί τρία μεγάλα πλημμυρικά επεισόδια σε τρία χρόνια, η Θεσσαλία αποτελεί hotspot της κλιματικής κρίσης.

Με δεδομένη την ύψιστη σημασία της τελικής διαμόρφωσης του σχεδίου αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας που αφορά άμεσα το μέλλον αλλά και το παρόν της Θεσσαλίας καθώς και ότι τα υφιστάμενα προβλήματα απαιτούν άμεση λύση, η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Αριστεράς ζητάει τον προγραμματισμό ειδικής κοινής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με θέμα την παρουσίαση και συζήτηση του σχεδίου για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας (master plan) από την Ολλανδική εταιρία «HVA International».

Αποτελεί θέμα μεγάλης κρισιμότητας και δημοκρατικής έκφρασης η ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας σε ένα μείζον ζήτημα, που αφορά πρωτίστως τους πολίτες μιας ολόκληρης Περιφέρειας αλλά αφορά κατ’ επέκταση το σύνολο της επικράτειας, ως προς τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την αγροτική παραγωγή και την εθνική οικονομία. Οι βουλευτές πρέπει να ενημερωθούν και να τοποθετηθούν επί του σχετικού σχεδίου, εκφράζοντας τους πολίτες που αντιπροσωπεύουν. Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει πώς σκοπεύει να αξιοποιήσει το σχέδιο και αν προτίθεται να προβεί σε διαβούλευση με αρμόδιους φορείς, τοπικές αρχές και την κοινωνία των πολιτών. Θεωρούμε επιβεβλημένο η συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί άμεσα και με την παρουσία κατάλληλων εκπροσώπων της ολλανδικής εταιρίας «HVA International», προκειμένου η ενημέρωση να είναι άρτια, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, θεσμικών εκπροσώπων της Θεσσαλίας και εκπροσώπων των αγροτών.