Π. Μαρινάκης: Ουσιαστική και δίκαιη η παρέμβαση της κυβέρνησης για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες

Π. Μαρινάκης: Ουσιαστική και δίκαιη η παρέμβαση της κυβέρνησης για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες
Τετάρτη, 14/02/2024 - 14:01

Ουσιαστική και δίκαιη χαρακτήρισε την παρέμβαση της κυβέρνησης για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί στην εκπομπή «Σημερα» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Ο Παύλος Μαρινάκης επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση αναμένει με σεβασμό της απόφασης των αγροτών σχετικά με το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Ξεκαθάρισε πάντως ότι για την κυβέρνηση η ελεύθερη διέλευση των πολιτών είναι απόλυτο καθήκον διευκρινίζοντας, πάντως, ότι δεν θεωρεί πως θα φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Αναφορικά με την πιθανότητα να δοθεί επίδομα Πάσχα στους πλέον ευάλωτους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση.

Πιο συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε:

«Τρεις πολύ σύντομες επισημάνσεις και θα σας πω για το τι πιστεύω ότι θα γίνει από εδώ και πέρα. Η πρώτη είναι ότι έγινε ένας πολύ συγκροτημένος, πολιτισμένος διάλογος με ουσία, με επιχειρήματα. Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός συνεχίζει την παράδοση -και χτίζοντας σχέση εμπιστοσύνης και στις δύσκολες στιγμές και σε στιγμές που υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις από κοινωνικές ομάδες- να ακούει τις απαιτήσεις των κοινωνικών ομάδων, να ακούει τις επαγγελματικές ομάδες, όχι με κλειστές πόρτες. Αυτό, θεωρώ, είναι μια κατάκτηση για τη χώρα. Είναι αυτό που λέμε, η σχέση εμπιστοσύνης που χτίζεται δύσκολα αλλά είναι ό,τι πιο σημαντικό να διατηρηθεί.

Το δεύτερο είναι ότι τους κατέθεσε μια πρόταση συνολική, η οποία δεν έχει τη λογική του μαξιμαλισμού και τη λογική του να πάρουμε λεφτά από τον κρατικό κορβανά. Αλλά παράλληλα είναι, νομίζω πιο ουσιαστική, η πρόταση για το ρεύμα στο όριο του κόστους, λίγο πάνω από αυτό, σε βάθος χρόνου, με χαρακτηριστικά σταθερότητας και ως προς την κιλοβατώρα, που ξεκινάει από 9,3 λεπτά και φτάνει για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 11 λεπτά -αλλά και μια ρύθμιση χρεών σε βάθος δεκαετίας χωρίς τόκους -από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, δηλαδή δεν θα πληρωθούν παραπάνω χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και για το πετρέλαιο έχουμε πρώτον, για τρίτη χρονιά την καταβολή του και αυτή τη φορά 50% μπροστά, αντιλαμβανόμενοι και εμείς την ανάγκη τους για ρευστότητα και δεύτερο, ανοίγει η συζήτηση για κάτι που το λέμε από το 2016 που καταργήθηκε, για τη μονιμοποίηση και με δικαιότερο τρόπο, το οποίο τόνισαν, για την καταβολή του.

Το τρίτο που θέλω να επισημάνω και είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι έγινε μια ουσιαστική συζήτηση για όλα τα ζητήματα, που είναι η διαρκής υλοποίησή τους, όπως είναι η ΚΑΠ. Κατάλαβαν και οι ίδιοι ότι σε επίπεδο φορολόγησης η Κυβέρνηση πήγε στα κατώτερα δυνατά επιτρεπόμενα όρια του ΦΠΑ, 6% σε λιπάσματα, ζωοτροφές, 13% από 23% στα μηχανήματα».