Σ. Φάμελλος: Άδικη και ενεργειακά και κοινωνικά η μετάβαση για τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας

Σ. Φάμελλος: Άδικη και ενεργειακά και κοινωνικά η μετάβαση για τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας
Τρίτη, 06/02/2024 - 08:58

Δεν ήταν τυχαία η επιλογή της Δυτικής Μακεδονίας για τη διεξαγωγή του 1ου αναπτυξιακού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Η Δυτική Μακεδονία είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στην ανεργία των νέων ενώ παράλληλα υπάρχει μία δημογραφική μείωση πληθυσμού, που ξεπερνάει το 10%., τόνισε σε συνέντευξη του ο Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5»

«Δεν ήταν τυχαία η επιλογή της Δυτικής Μακεδονίας για τη διεξαγωγή του 1ου αναπτυξιακού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Η Δυτική Μακεδονία είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στην ανεργία των νέων ενώ παράλληλα υπάρχει μία δημογραφική μείωση πληθυσμού, που ξεπερνάει το 10%. Υπολογίζεται ότι την τελευταία δεκαετία περισσότεροι από 30 με 35 χιλιάδες πολίτες εγκατέλειψαν την περιοχή. Το γεγονός αυτό πλήττει και τα αστικά κέντρα αλλά πολύ περισσότερο την ύπαιθρο. Πρόκειται για ερήμωση και ερημοποίηση ταυτόχρονα, με σαφές αρνητικό αποτύπωμα στις χρήσεις γης. Τελικά αντί να γίνει η «απολιγνιτοποίηση» μια ευκαιρία του παραγωγικού μοντέλου έχει γίνει ακριβώς αυτό που είπε στη Bild ο κ. Μητσοτάκης. Δηλαδή, ευκαιρία για τις γερμανικές εταιρείες και οι πολίτες «πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν». Αυτό ζουν οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. Και μιλάμε για μία διπλά άδικη απολιγνιτοποίηση, γιατί είναι άδικη και ενεργειακά αλλά και κοινωνικά για τους πολίτες της περιοχής που στήριζαν τόσα χρόνια την ενεργειακή παραγωγή της χώρας», τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» και στο δημοσιογράφο, Δημήτρη Χατζηνικόλα.

Συνέχισε δε ο Σωκράτης Φάμελλος «Στη Δυτική Μακεδονία υπάρχει ηλεκτρικός χώρος, δηλαδή τα δίκτυα που προϋπήρχαν στην περιοχή. Το πρόβλημα είναι ότι με τις επιλογές της κυβέρνησης δεσμεύονται στις μεγάλες εργοληπτικές επιχειρήσεις, που δεν είναι μόνο ελληνικών συμφερόντων αλλά ακόμα και η γερμανική ΔΕΗ-RWE, αλλά οι πολίτες, οι αγρότες και οι τοπικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να βρουν χώρο στο δίκτυο για να κάνουν ενεργειακές κοινότητες και να έχουν φθηνό ρεύμα. Είναι το απόλυτο παράλογο. Και ταυτόχρονα είναι τελείως υποκριτικό γιατί δεν είναι απολιγνιτοποίηση αλλά αεριοποίηση. Τα δημόσια λιγνιτικά εργοστάσια έκλεισαν για να ανοίξουν ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου. Γεγονός που δημιουργεί διπλό πρόβλημα: και ανθρακικό αποτύπωμα και εξάρτηση της χώρας από τα έξω, δηλαδή ενεργειακή ανασφάλεια για τη χώρα και εξάρτηση και στο επίπεδο των τιμών, που το ζήσαμε τα τελευταία χρόνια».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για την απουσία θεσμικού πλαισίου στην αγορά αποθήκευσης πράσινης ενέργειας. Όπως υπογράμμισε «Η Ελλάδα, παρότι προχωρά στις ΑΠΕ χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, έχει ένα σημαντικό πρόβλημα. Υπάρχουν χρονικές στιγμές που παράγουμε πράσινη ενέργεια και την «πετάμε στη θάλασσα» γιατί δεν έχουμε αποθήκευση. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη εδώ και τεσσεράμισι χρόνια καθυστερεί το θεσμικό πλαίσιο για τη ρύθμιση της αγοράς αποθήκευσης. Γιατί αυτό που τους ενδιαφέρει είναι τα υπερκέρδη. Υπάρχει μία οξεία ανεπάρκεια στο επίπεδο της νομιμοπαρασκευής και της ισχυροποίησης της πολιτείας. Προτεραιότητα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι να δώσει φθηνή ενέργεια στους παραγωγούς, για παράδειγμα στους αγρότες, στη βιομηχανία ή στα νοικοκυριά. Προτεραιότητά της αποτελεί να παράγονται υπερκέρδη για το καρτέλ ρεύματος και αυτό γίνεται κυρίως στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος. Όσα και αν είναι τα χρώματα των τιμολογίων ρεύματος, η ουσία είναι ότι στην αγορά ενέργειας, επειδή δεν υπάρχει ρύθμιση και έλεγχος, το αποτέλεσμα είναι ότι όλα τα τιμολόγια έχουν μέσα τους τη ρήτρα αναπροσαρμογής και την αισχροκέρδεια. Γιατί εμείς λέμε ένα απλό πράγμα: Όριο 5% στο συντελεστή κέρδους στη χονδρεμπορική, όποιος και αν είσαι, είτε η ΔΕΗ είτε ιδιώτης. Πρέπει να υπάρχει ένα όριο λογικού κέρδους. Ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες αγορές ενέργειας υπάρχει έλεγχος του κέρδους. Δεν υπάρχει ασυδοσία, όπως συμβαίνει στην εγχώρια αγορά, που θυμίζει περισσότερο φαρ ουέστ».

«Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι η συγκέντρωση της αγοράς σε λίγα ολιγοπώλια που θησαυρίζουν. Δισεκατομμύρια είναι τα κέρδη που βγάζουν οι τρεις κλάδοι: ρεύμα, καύσιμα και τράπεζες, αλλά το κόστος το πληρώνουν όλα τα νοικοκυριά και όλη η κοινωνία και προφανώς ο πρωτογενής τομέας, που είναι στα μπλόκα αυτές τις μέρες».

Αναφερόμενος στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς το Συνέδριο ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκίνησε με εξωστρέφεια τη δημοσιοποίηση των θέσεων για το Συνέδριο. Γιατί η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα μετά τη διπλή ήττα των βουλευτικών εκλογών δεν ήταν η λύση στο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ήταν η ευκαιρία και η μεγάλη πολιτική τομή για να αλλάξει το κόμμα και η απεύθυνσή του στην κοινωνία. Και αυτό θα γίνει στο Συνέδριο, εκεί θα καθορισθεί η βάση της πολιτικής ενότητας και θα ομογενοποιηθεί και ενοποιηθεί η πολιτική μας με όλη την κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πρέπει να δώσουμε μία στέρεη απάντηση στην κοινωνία, ποια είναι η διέξοδος και τι προτείνουμε. Όλη η κοινωνία αναγνωρίζει τα αποτελέσματα της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να δώσει μία αξιόπιστη λύση στην κοινωνία για την επόμενη μέρα. Στην προετοιμασία μας και στο χρονοδιάγραμμα είμαστε απολύτως συνεπείς. Η πραγματοποίηση τριών συνεδριάσεων της Κεντρικής Επιτροπής, η παρουσία μας στη Βουλή, η ολοκλήρωση των θέσεών μας, τα αναπτυξιακά συνέδρια και οι πολλές προσυνεδριακές εκδηλώσεις είναι δείκτης συνέπειας. Γιατί δεν κάνουμε πολιτική για τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνουμε πολιτική για τους πολίτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το καταλληλότερο πολιτικό υποκείμενο, πολιτικό κόμμα δηλαδή, που μπορεί να δώσει διέξοδο στους πολίτες. Η κοινωνία θέλει να βρει ένα κόμμα χωρίς εξαρτήσεις, που να έχει κυβερνητική, αποτελεσματική εμπειρία και να έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με προοδευτική προοπτική και κατεύθυνση».

Κλείνοντας ο Σωκράτης Φάμελλος χαρακτήρισε «δίκαια» τα αιτήματα των αγροτών. Όπως σημείωσε «Επειδή βρεθήκαμε με τους εκπροσώπους των μπλόκων γίνεται από όλους αντιληπτό ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια. Ο Στέφανος Κασσελάκης προέβη σε σχετικές ανακοινώσεις και πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν να επιβληθούν άμεσα. Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις των αγροτών και τις κινητοποιήσεις τους. Δεν πρέπει να υπάρχει κοινωνικός αυτοματισμός, να τεθούν αντίθετες κοινωνικές ομάδες, γιατί η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να το κάνει. Υπάρχουν κινηματικές διαδικασίες που υπερασπίζονται δικαιώματα τις κοινωνίας, με πρόσφατο παράδειγμα τη συναυλία στη Θεσσαλονίκη για την υπεράσπιση του νερού ως κοινωνικό αγαθό. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να απαξιώσει την πολιτική σε όλα τα επίπεδα, γιατί η ίδια νομίζει ότι με τα ρουσφέτια και το σύστημα εξουσίας που διαθέτει θα επιβιώσει. Το μήνυμα είναι ότι η πολιτική μπορεί να μας δώσει μία ισχυρή, έξυπνη και ανθρώπινη πολιτεία για να έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες δυνατότητες. Αυτός είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».