Στο Κάιρο η Αλεξάνδρα Σδούκου για το φυσικό αέριο

Στο Κάιρο η Αλεξάνδρα Σδούκου για το φυσικό αέριο
Δευτέρα, 29/01/2024 - 11:53

Η Αίγυπτος αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και την απεξάρτησή της από το ρωσικό αέριο

Στο Κάιρο για διμερείς συναντήσεις επί θεμάτων που αφορούν στο φυσικό αέριο βρίσκεται από χθες η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και ο ειδικός σύμβουλος του ΥΠΕΝ και συντονιστής επί θεμάτων διεθνούς ενεργειακής ασφάλειας Θεόδωρος Τσακίρης.

Στόχος της ελληνικής πλευράς η συνέχιση των στρατηγικών σχέσεων των δύο χωρών, μιας και ήδη οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, παρουσιάζουν αύξηση κατά 21% από το 2021. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2023, η Ελλάδα κατείχε την 11η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για άμεσες επενδύσεις στην Αίγυπτο, με 215 έργα που καλύπτουν χρηματοδότηση σε βιομηχανία, ενέργεια, υπηρεσίες, κατασκευές, τουρισμό, γεωργία, επικοινωνία και τεχνολογία πληροφορικής.

Στόχος της Αιγύπτου είναι να ενισχύσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά περίπου 40% μετά το 2025, με το μεγαλύτερο μερίδιο του να κατευθύνεται προς την Ευρώπη.