Μ. Ζαμπάρας: Υπόλογη η κυβέρνηση για το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ

Μ. Ζαμπάρας: Υπόλογη η κυβέρνηση για το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ
Τρίτη, 12/12/2023 - 08:50

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μ. Ζαμπάρα, προς τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα «Κίνδυνος για τα συμφέροντα του Δημοσίου η περαιτέρω πώληση μετοχών των ΕΛΠΕ».

Η κυβέρνηση αυτές τις ημέρες προχώρησε εν μια νυκτί στην πώληση μετοχών των ΕΛΠΕ που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ. Με αυτό τον τρόπο πέφτει από το 35,48% το ποσοστό που ανήκει στο δημόσιο, στο 31,2%, άρα σε ποσοστό κάτω κάτω από το 1/3, χάνοντας με αυτό τον τρόπο τον έλεγχο σε μια από τις σημαντικότερες και εθνικής σημασίας επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής: «Με μια ενέργεια απόλυτης ασυδοσίας η κυβέρνηση επιλέγει να ξεπουλήσει άρον-άρον μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, όπως είναι τα ΕΛΠΕ, χωρίς κανέναν λόγο αφού είναι μια επιχείρηση με τεράστια κερδοφορία και η χώρα είναι εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων. Συνεπώς, οι μετοχές των ΕΛΠΕ δεν υπάρχει λόγος να βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ».

Η κυβέρνηση συνεχίζει την λογική των ιδιωτικοποιήσεων, αφού ήδη από το 2021 φρόντισε να απεμπολήσει τα δικαιώματα διαχείρισης της στα ΕΛΠΕ αφού από 7 μέλη που όριζε στο ΔΣ τα μείωσε σε 4. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, με έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Δεκεμβρίου, θα αλλάξει το άρθρο του καταστατικού που καθορίζει τη σύνθεση του ΔΣ των ΕΛΠΕ μειώνοντας από 4 σε 3 τις θέσεις που κατέχει το δημόσιο, χάνοντας σημαντική εκπροσώπηση στο ΔΣ του Ομίλου, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Ο κ. Θεοχάρης εκπροσωπώντας το Υπουργείο Οικονομικών ευθαρσώς δήλωσε ότι με το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ θα προχωρήσει η ανάπτυξη στην χώρα μας και είναι ο μόνος τρόπος για να πάνε μπροστά αυτές οι επιχειρήσεις. Προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ότι το δημόσιο δεν χάνει την καταστατική του πλειοψηφία, ενώ γνωρίζει ότι αυτό δεν μπορεί να ισχύσει και ψεύδεται ασυστόλως.

Ο Μ. Ζαμπάρας ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρχει καταστατική πλειοψηφία αφού το ποσοστό του δημοσίου πέφτει κάτω από το 1/3 και στην συνέχεια ανέφερε: «Τα ΕΛΠΕ είναι από τις κορυφαίες εταιρείες της χώρας, μια από τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια. Με την απώλεια της καταστατικής μειοψηφίας το κράτος απεμπολεί κάθε ρόλο στις στρατηγικές αποφάσεις μιας εθνικής ναυαρχίδας στην πορεία προς την πράσινη μετάβαση. Μέσα σε ένα πλαίσιο ενεργειακής φτώχειας αντί να προχωρήσετε σε ενίσχυση του δημοσίου, ώστε να υπάρχει στήριξη της κοινωνίας, έλεγχος στην αγορά καυσίμων και ενέργειας, οδηγείτε τους πολίτες σε οικονομική ασφυξία».

Κλείνοντας ο βουλευτής τόνισε ότι η κυβέρνηση απεμπολεί το δημόσιο συμφέρον και μάλιστα έχει φροντίσει να δώσει ασυλία στα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ για να λειτουργούν χωρίς καμία ποινική ευθύνη και ανέφερε: «Το ελληνικό δημόσιο, εδώ και 20 χρόνια, έχει ρίξει πολλά δισεκατομμύρια στον Όμιλο ΕΛΠΕ, χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και εσείς το παραχωρείτε χωρίς κανέναν λόγο στους ιδιώτες.

Πλέον, η οποιαδήποτε απόφαση ακόμα και αν ζημιώνει το ελληνικό δημόσιο θα λαμβάνεται εξ ολοκλήρου από τον ιδιώτη. Είσαστε υπόλογοι στον ελληνικό λαό για αυτή σας την πράξη».