Σκυλακάκης: Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου «κόστισε» σχεδόν το 3% του ΑΕΠ 

Σκυλακάκης: Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου «κόστισε» σχεδόν το 3% του ΑΕΠ 
Eurokinissi
Τρίτη, 07/11/2023 - 19:13

Την εκτίμηση ότι η γεωπολιτική θα διαδραματίζει στο εξής πολύ σημαντικότερο ρόλο στο ενεργειακό σύστημα και ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς το πώς οργανώνεται η ενεργειακή ασφάλεια» κάθε χώρας, διατύπωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σήμερα διαδικτυακά στο 7ο Southeast Energy Forum, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ.Σκυλακάκης ανέφερε ενδεικτικά πως στην Ελλάδα η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου το περασμένο έτος «κόστισε» σχεδόν το 3% του ΑΕΠ της χώρας, ένα τεράστιο -όπως είπε- ποσό. «Η ελληνική οικονομία κατάφερε να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση, αλλά στο μέλλον πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να βασίζουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια πολύ περισσότερο στον εαυτό μας και στους εταίρους μας στην Ευρώπη και λιγότερο στο πώς διαχειριζόμαστε τις διεθνείς αγορές» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η τελευταία διετία ακραίας αβεβαιότητας, με τις εξαιρετικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και γενικά το ευμετάβλητο ενεργειακό κόστος, σε μια περίοδο μάλιστα ταχείας προώθησης της πράσινης μετάβασης, ανέδειξε την κρισιμότητα των νέων επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές.

Ο Υπουργός επισήμανε ακόμα ότι η πολυμερής συνεργασία είναι απαραίτητη σε έναν κόσμο με γεωπολιτική αστάθεια, που απαιτεί τόσο περιφερειακή όσο και ευρύτερη συνεννόηση και ευρεία κατανόηση της ενεργειακής πολιτικής κάθε χώρας. «Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή εξαρτιόμαστε πολύ από το φυσικό αέριο, γιατί καθώς απομακρυνόμαστε από τον λιγνίτη, το αέριο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της οριακής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας -και εκεί εξαρτιόματε τόσο από τη διαθεσιμότητά του, όσο και από τις τιμές του. Όταν είναι λειτουργικό και το FSRU της Αλεξανδρούπολης, η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να εισάγει είτε αέριο από αγωγούς είτε LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) σε όγκους διπλάσιους ή τριπλάσιους των αναγκών της σε φυσικό αέριο, αν συμπεριληφθεί και ο βόρειος αγωγός. Πώς μπορούμε να το οργανώσουμε αυτό περιφερειακά, ώστε να έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερες τιμές, που είναι πολύ σημαντικές για τις οριακές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις χώρες;» διερωτήθηκε, αναφερόμενος στην αξία της πολυμερούς συνεργασίας.

Πρόσθεσε δε ότι αυτό έχει μεγάλη σημασία, και πολιτική, γιατί σε μια εποχή υψηλού πληθωρισμού, οι καταναλωτές δεν μπορούν να επιβαρύνονται και με υψηλό ενεργειακό κόστος. Παράλληλα, η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μπορεί να επηρεαστεί, σε μια περίοδο που υπάρχει ανταγωνισμός από τις ΗΠΑ, που έχουν χαμηλές τιμές αερίου, και σε μια εποχή που προωθείται η πράσινη ανάπτυξη, η οποία έχει τίμημα που δεν πληρώνουν άλλες χώρες.

Ο κ.Σκυλακάκης επισήμανε ακόμα ότι η πράσινη μετάβαση χρειάζεται να είναι ισορροπημένη -να συνδυάζονται στις σωστές αναλογίες φωτοβολταϊκά, αιολική ενέργεια και υποδομές αποθήκευσης- ενώ πρόσθεσε ότι είναι τεράστιας σημασίας η μεγαλύτερη ενσωμάτωση των ηλεκτρικών συστημάτων των χωρών της περιοχής, «καθώς -όπως συμβαίνει και με τους διεθνείς νόμους του εμπορίου- όταν εμπορευόμαστε ηλεκτρική ενέργεια, αυτή γίνεται φθηνότερη για όλα τα μέρη». Συμπλήρωσε ότι χρειάζεται να προωθηθούν και μια σειρά από άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών.