Π. Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ): Η ενεργειακή δημοκρατία, απάντηση στην κλιματική αλλαγή και τις ανισότητες

Π. Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ): Η ενεργειακή δημοκρατία, απάντηση στην κλιματική αλλαγή και τις ανισότητες
Δευτέρα, 10/07/2023 - 09:15

Ομιλητής στηνΟλομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί τωνπρογραμματικών δηλώσεων,ήταν οΒουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής,Πάρις Κουκουλόπουλος.

Εστιάζοντας ειδικά σταενεργειακάζητήματα,στηλίτευσετο γεγονός πως «βάσει των προγραμματικών δηλώσεων τουΠρωθυπουργού,η Κυβέρνησησυνεχίζει στον ίδιο δρόμο, όπου βαδίζει εδώ και τέσσερα χρόνια, με επιλογές πουδεν αρμόζουνσε μιαδημοκρατική ευρωπαϊκήχώρα».

Ειδικότερα, ο Βουλευτής Κοζάνης ανέδειξε ότι «τοΕθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα(Ε.Σ.Ε.Κ.) είναι έναμονομερέςσχέδιο εισαγωγής αερίου σε αντικατάσταση λιγνίτη, χωρίςκαμία σχέσημε τηνκλιματική αλλαγή, χωρίςουδεμία αναφοράσεεξοικονόμηση ενέργειας, ούτε στημείωσητωνεκπομπώνστον κρίσιμο τομέα τωνμεταφορώνούτε στοσιδηρόδρομο με ηλεκτροκίνηση, στις ράγες του οποίου βαδίζει ολόκληρη η Ευρώπη.Ενεργειακάείμαστεη πιο εξαρτημένη Χώρα της Ε.Ε., εκτός απ’ την Κύπρο και τη Μάλτα, με τηνεξάρτησήμας στα χρόνια τηςΝ.Δ.να έχει πλέον ξεπεράσει το80%,εξαιτίας τηςπρόσδεσηςτης Χώρας στοφυσικό αέριο.Η αντικατάσταση λιγνιτικών μονάδων με φυσικό αέριοστερείται λογικής. Το εισαγόμενο φυσικό αέριοεπιβαρύνει δραματικά το έλλειμμα ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, τα εισαγόμενα καύσιμα συμμετέχουνσταθεράστο εν λόγω έλλειμα μεδιψήφιο ποσοστό».

Περαιτέρω, ο Πάρις Κουκουλόπουλος υπογράμμισε πως «ηεμμονήκαιιδεοληψίατης Κυβέρνησης με το φυσικό αέριοδενείναιτυχαία. Προστατεύει έναολιγοπώλιο ενέργειας. Το ίδιο ολιγοπώλιο που προστάτευσε,αρνούμενη πεισματικάεπί ένα χρόνο τοπλαφόνστηλιανικήτιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, δίνοντας8 δις για να το προστατεύσει. Το ίδιο ολιγοπώλιο που προστάτευσε,μην αναβαθμίζονταςτιςγραμμές διασύνδεσηςτης Ελλάδας με άλλες Χώρες, ώστε να μην ανοίξει τον ανταγωνισμό. Το ίδιο ολιγοπώλιο που προστατεύει,μην αναβαθμίζονταςτιςγραμμές μεσαίας και χαμηλήςτάσης, με αποτέλεσμα ναμηνμπορεί κάθε πολίτης, κάθε Δήμος, κάθε επιχείρηση να προχωρήσει σεεγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Στις 12 Αυγούστου 2022, η Κυβέρνησηέκλεισε τον ηλεκτρικόχώρο, δίνοντάς αυτόνστο ίδιο ολιγοπώλιο ενέργειας, με απλά λόγια σε πέντε οικογένειες όλες κι όλες,στερώνταςμε ένανπρωτοφανήτρόπο τη δυνατότητα παραγωγής από ΑΠΕ απόχιλιάδες μικρομεσαίουςεπενδυτές, μεταξύ των οποίωνΤΟΕΒκαι Συνεταιρισμοί με χιλιάδες μέλη».

Επιπροσθέτως, ο Βουλευτής Κοζάνηςανέπτυξε διεξοδικάτιςθέσειςκαιπροτάσειςτου ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για τηνενεργειακή Δημοκρατία, που περιλαμβάνουν «τηναναγκαιότηταμετατόπισης του ασφυκτικούχρονοδιαγράμματος απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων, τηνεπένδυσηστηναντλησιοταμίευσηκαι τηριζική αλλαγήτης πολιτικής στιςΑΠΕ.Ενεργειακή Δημοκρατία σημαίνει αναβάθμιση όλων των δικτύων, υποχρέωση χωροθέτησης των εγκαταστάσεων ΑΠΕ από όλους τους Δήμουςγια τηνισόρροπη ανάπτυξήτους, με τονόρο τουλάχιστον το 50%του δυναμικού των ΑΠΕ που θα αναπτύσσεται σε κάθε Δήμο, να εξυπηρετεί τιςδικές του ανάγκεςκαι τωνδημοτικών επιχειρήσεώντου (όπως των Δ.Ε.Υ.Α. που σήμερα βρίσκονται σταπρόθυρατηςχρεοκοπίας), καθώς και τωναγροτών,τωνευάλωτωνσυμπολιτών μας, τωνενεργειακών κοινοτήτωνκαι τωνμικρομεσαίων επενδυτών. Σε ό,τι αφοράτο υπόλοιπο50%, χρειάζεται να ληφθείμέριμναγια τηνελληνική βιομηχανία, δεν είναι δυνατόν τα διμερή συμβόλαια να μην έχουν προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια και να μένειαπροστάτευτη στην κρίση όση βιομηχανία μας έχει απομείνει. Το ΠΑΣΟΚ δίνει τη μάχη για την Ενεργειακή Δημοκρατία,η οποία αποτελεί μια ολοκληρωμένη και πειστική απάντηση στην κλιματική αλλαγή και τις ανισότητες,δηλαδή στα δύο κορυφαία ζητούμενα της εποχής, που όλοι καλούμαστε να απαντήσουμε».