Εκλογές 21 Μαΐου και 2 Ιουλίου

Εκλογές 21 Μαΐου και 2 Ιουλίου
Τρίτη, 28/03/2023 - 13:18

Την ημερομηνία για τις εκλογές ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκλογές απλής αναλογικής στις 21 Μαΐου ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, αν χρειαστούν δεύτερες εκλογές, αυτές θα πραγματοποιηθούν το αργότερο στις αρχές Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την ημερομηνία των εκλογών.

«Η χώρα χρειάζεται καθαρό ορίζοντα. Οι εκλογές θα γίνουν στην λήξη της τετραετίας την Κυριακή 21 Μαΐου. Και η δεύτερη αναμέτρησή αν χρειαστεί θα γίνει αρχές Ιουλίου», είπε και πρόσθεσε:

«Τονίζω την αλήθεια του δημόσιου λόγου που απαντά στο δηλητήριο των πολιτικών μας αντιπάλων. Παράλληλα, έχουμε ένα συνεχές χρέος να αποκαλύπτουμε την παγίδα ακυβερνησίας της απλής αναλογικής εξηγώντας ότι η πρώτη κάλπη θα δείξει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη πώς θα κυβερνήσει. Γι' αυτό και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για πρωθυπουργό», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνησή του έχει ενισχύσει «παιδεία και υγεία με χιλιάδες προσλήψεις, η εθνική μας άμυνα έχει θωρακιστεί ενώ αντιμετωπίσαμε το μεταναστευτικό μετά την κατάσταση που κληρονομήσαμε το 2019»

«Τηρήσαμε τις προεκλογικές μας υποσχέσεις, στηρίζουμε το εισόδημα των πολιτών, κάναμε πράξη ότι θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και θα φέρουμε επενδύσεις. Σχεδόν έχουμε μηδενίσει τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, έχουμε τον 6ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη», είπε.

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση, η σημερινή συνεδρίαση, συμπληρώνει έναν κύκλο 50 τακτικών συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου και αποτυπώνεται σε πάνω από 400 νόμους τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στους νόμους που έχουν ψηφιστεί και είπε ότι πρόκειται για πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων όπως η ενεργειακή κρίση, η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Η πολιτεία έχει χτίσει υψηλά αναχώματα είπε και πρόσθεσε ότι οι ενισχύσεις ειδικά απέναντι στην ακρίβεια θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί», είπε.

Αναφερόμενος στην εθνική τραγωδία των Τεμπών, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε εκ νέου για ανεύθυνες συμπεριφορές και ισχυρίστηκε ότι καθίστανται πλέον απαραίτητες οι ανατροπές στη λειτουργία του δημοσίου.

Θέμα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα είναι το τελευταίο πριν τις εκλογές, είναι η παρουσίαση από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, δράσεων για τη δημόσια διοίκηση.

Τα θέματα είναι τα εξής: α) Ερανιστικό νομοσχέδιο, β) Καθορισμός των αρμόδιων υπηρεσιών και των συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων για την εφαρμογή του Συστήματος Κινήτρων και Ανταμοιβής Υπαλλήλων στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής, γ) Ενημέρωση για τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, δ) Αποτίμηση παρεμβάσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια του δημοσίου τομέα, ε) Δράσεις για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και τη λειτουργία του κράτους.