ΣΥΡΙΖΑ: Κλήση του διοικητή της ΡΑΕ στη Βουλή για τα υπερκέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή

ΣΥΡΙΖΑ: Κλήση του διοικητή της ΡΑΕ στη Βουλή για τα υπερκέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή
Eurokinissi
Τρίτη, 21/02/2023 - 19:10

Την κλήση του Διοικητή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να καταθέσει τα πορίσματα για τα υπερκέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή για το διάστημα Οκτώβριος 2021-Ιούνιος 2022, και για τα υπερκέρδη στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για το διάστημα Αύγουστος 2022-Οκτώβριος 2022.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν ότι η παρουσία της ΡΑΕ είναι αναγκαία και επείγουσα καθώς απαιτείται διαφάνεια και ενημέρωση των πολιτών για τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στον υπολογισμό των υπερκερδών στην ηλεκτροπαραγωγή και κατόπιν στην προμήθεια (λιανική αγορά) ηλεκτρικής ενέργειας.

Τονίζουν ότι τα στοιχεία υπολογισμού υπερκερδών ηλεκτροπαραγωγής δεν έχουν κοινοποιηθεί στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που ζήτησαν την κατάθεσή τους με την υπ΄ αριθμό 44/11.11.2022 αίτηση κατάθεσης εγγράφων βουλευτών, παρότι διαβιβάστηκαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) από τη ΡΑΕ την 21η Νοεμβρίου 2022.

«Η απαράδεκτη προσπάθεια του ΥΠΕΝ να επικαλεστεί εμπορικό απόρρητο με σκοπό να κρύψει το μαγείρεμα των υπερκερδών και την κλοπή εις βάρος όλων των καταναλωτών δεν θα περάσει. Άλλωστε, οι ισχυρισμοί αυτοί έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το, γεγονός ότι είχε προηγηθεί αντίστοιχη ενημέρωση τον περασμένο Μάιο εκ μέρους της ΡΑΕ στη Βουλή με δημοσιοποίηση του πορίσματος των υπερκερδών για το χρονικό διάστημα Οκτώβριος 2021-Μάρτιος 2022» επισημαίνεται επίσης.

Υπενθυμίζουν τέλος ότι, σύμφωνα με το άρθρο 40 του του Ν. 4994/22, η ΡΑΕ όφειλε να καταθέσει πόρισμα και για τα υπερκέρδη στην προμήθεια (λιανική) ρεύματος για το χρονικό διάστημα Αύγουστος 2022 – Οκτώβριος 2022, κάτι που δεν έχει γίνει έως σήμερα, και ζητούν να εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος.

«Δεν θα αφήσουμε κανένα περιθώριο στην κυβέρνηση για υπεκφυγές και καθυστερήσεις. Απαιτούμε την άμεση φορολόγηση των όλων των υπερκερδών που παρήχθησαν σε βάρος των καταναλωτών».