Αρβανιτίδης: Ανικανότητα ή σκοπιμότητα της Κυβέρνησης απέναντι στον «Ενεργειακό Αρμαγεδδώνα»

Αρβανιτίδης: Ανικανότητα ή σκοπιμότητα της Κυβέρνησης απέναντι στον «Ενεργειακό Αρμαγεδδώνα»
Δευτέρα, 21/11/2022 - 11:03

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενεργείας και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής μίλησε στο FORUM Ανάπτυξης που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Πάτρας, το 10ο Περιφερειακό τμήμα βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας με θέμα: « Ενεργειακό ζήτημα: Προκλήσεις και Προοπτικές».

Το ενεργειακό κόστος καθορίζει κάθε οικονομική και εμπορική δραστηριότητα, επηρεάζοντας τις τιμές και την ποιότητα ζωής. Δεν είναι οι λίγες οι φορές, όντας Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ο Γιώργος Αρβανιτίδης, προειδοποιούσε για την επερχόμενη συναστρία ενεργειακής ακρίβειας. Για την τέλεια ενεργειακή καταιγίδα, που όλα τα δεδομένα έδειχναν ότι έρχεται. Και δημιουργείται το ερώτημα εάν υπάρχει ανικανότητα ή σκοπιμότητα πίσω από την πολιτική της Κυβέρνησης απέναντι στον “Ενεργειακό Αρμαγεδδώνα”.

Η Κυβέρνηση με το ξέσπασμα της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης έπαθε ενεργειακό «βέρτιγκο». Δεν ανέλυσε σωστά τα παγκόσμια αλλά και τοπικά ενεργειακά δεδομένα. Δεν χάραξε μια ορθολογική μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική και στηρίχθηκε σε λανθασμένες παραδοχές, όπως η τεράστια αύξηση της εξάρτησης της ηλεκτροπαραγωγής μας από το πανάκριβο φυσικό αέριο.

Ο κ. Αρβανιτίδης συνέχισε την ομιλία του υπενθυμίζοντας ότι η Κυβέρνηση καθυστέρησε 2 χρόνια να ενσωματώσει την ευρωπαϊκή οδηγία 2019/944, που έχει ως στόχους να ενισχύσει τη θέση και την προστασία των καταναλωτών, να φέρει οικονομικά προσιτές τιμές ενέργειας, με διαφάνεια στους καταναλωτές και να ενισχύσει τις αρμοδιότητες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Η ανταπόκριση και τα αντανακλαστικά της ενεργειακής πολιτικής της Κυβέρνησης δείχνουν να κινούνται κατά το δοκούν ή με τον… «αραμπά».

Η ασυδοσία της ενεργειακής ακρίβειας στην χώρα μας, βρήκε πάτημα είτε στην ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ είτε στην ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ. Η Κυβέρνηση, όλο αυτό το διάστημα άφηνε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έρμαια στην αισχροκέρδεια ορισμένων εταιρειών

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είχε ζητήσει από τον Σεπτέμβριο του 2021, να σταματήσουν πια οι «Γκρίζες Ζώνες» στα ενεργειακά τιμολόγια. Ζητάγαμε και ζητάμε διαφάνεια, ενεργειακή δικαιοσύνη και ενεργειακή δημοκρατία:

  • στις χρεώσεις,
  • στα τιμολόγια,
  • στην παραγωγή ενέργειας,
  • στην φορολόγηση των υπερκερδών,
  • στην πρόσβαση στον ηλεκτρικό χώρο.

Στόχος δεν είναι να καταστεί η Ελλάδα απλά κόμβος μεταφοράς ενέργειας, αλλά χώρα εξαγωγής καθαρής ενέργειας. Όμως οι ενεργειακές επιλογές που έχει κάνει η Κυβέρνηση είναι αποτυχημένες και τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών που συνοψίζονται σε …κυλιόμενες επιδοτήσεις και Pass, δεν μπορούν να πάνε για πολύ μακριά ακόμα.

“Τώρα όμως ΟΛΟΙ ξέρουν και μπορούν να συγκρίνουν ποιος πρότεινε έγκαιρα αποτελεσματικά μέτρα και ποιος από ανικανότητα ή από σκοπιμότητα «παίζει» στα ζάρια την ενεργειακή πολιτική της χώρας. Και δυστυχώς η ακολουθούμενη ενεργειακή πολιτική οδηγεί σε ενεργειακή φτωχοποίηση πολίτες και επιχειρήσεις, “είπε χαρακτηριστικά στο τέλος της ομιλίας του ο Γιώργος Αρβανιτίδης.