Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης επιδοτεί μια νέα γενιά αισχροκέρδειας – Τα νοικοκυριά δε θα αντέξουν

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης επιδοτεί μια νέα γενιά αισχροκέρδειας – Τα νοικοκυριά δε θα αντέξουν
Πέμπτη, 22/09/2022 - 14:11

Να σταματήσει η αισχροκέρδεια και να στηριχθούν τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν μεγάλη κοινωνική και οικονομική δυσκολία, διότι η ενεργειακή φτώχεια θα λάβει τρομακτική έκταση.

Με τον νέο μηχανισμό, έχουμε μια νέα γενιά αισχροκέρδειας. Φύγαμε από τη ρήτρα αναπροσαρμογής και μπήκαμε σε ένα νέο σχήμα όπου οι πάροχοι πια ανακοινώνουν τιμολόγια τα οποία είναι δυσανάλογα σε σχέση με το κόστος με το οποίο αγοράζουν από την χονδρεμπορική αγορά, επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους εργαζομένων της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ .

Η τιμή αγοράς ρεύματος από τους παρόχους, σύμφωνα με τα στοιχεία μας, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, θα κλείσει μεσοσταθμικά περίπου στα 450 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τα τιμολόγια που έχουν ανακοινώσει για τους καταναλωτές είναι στα 775-780 ευρώ η μεγαβατώρα.

Αν αυτό το περιθώριο κέρδους απλωθεί στο σύνολο της κατανάλωσης, τότε πρόκειται για περίπου 500 εκατ. ευρώ σε έναν μήνα - μόνο για τον Σεπτέμβριο- για τους παρόχους.

Εδώ μιλάμε για αρπαχτή. Μιλάμε για κλοπή.

Και αυτό ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του το επιδοτεί με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Δύο δισ. ευρώ η επιδότηση, 1,1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό. Αυτά είναι χρήματα του ελληνικού λαού.

Οι αποκοπές ρεύματος διπλασιάστηκαν το πρώτο 9μηνο του 2022. Από τις 168 χιλιάδες, στις 315 χιλιάδες εντολές αποκοπής. 100 χιλιάδες εκτελεσθείσες αποκοπές το πρώτο 9μηνο.

Αν αυτό συνεχιστεί, με δεδομένο ότι έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας, θα βρεθούμε μπροστά σε μία νέα ανθρωπιστική κρίση.

Καλούμε τους εργαζόμενους -οι οποίοι στην πράξη γίνονται οι φορείς μιας ανάλγητης πολιτικής, αφού αυτοί είναι που πηγαίνουν να κάνουν την αποκοπή- να στείλουν αυτό το κρίσιμο μήνυμα: Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς μέχρι τον Οκτώβρη όπου συμπεριλαμβάνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής που έχει κριθεί και από την ίδια την κυβέρνηση και από τον Συνήγορο του Πολίτη ως καταχρηστική, δεν πρέπει να υπάρξει αποκοπή ρεύματος για τους καταναλωτές που δεν είχαν να πληρώσουν τη ρήτρα.

Αυτή ήταν και η τροπολογία που καταθέσαμε στη Βουλή το καλοκαίρι, αλλά καταψηφίστηκε από την κυβέρνηση.

Πρέπει να υπάρξει και μία συνολική αλλαγή στρατηγικής. Να σταματήσει η αισχροκέρδεια και να στηριχθούν τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν μεγάλη κοινωνική και οικονομική δυσκολία, διότι η ενεργειακή φτώχεια θα λάβει τρομακτική έκταση.