Σκρέκας: Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εγκατασταθεί 5.000 MW νέων ΑΠΕ στην Ελλάδα

Σκρέκας: Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εγκατασταθεί 5.000 MW νέων ΑΠΕ στην Ελλάδα
Deltio Typou
Τετάρτη, 13/07/2022 - 16:40

Στη σημασία της επένδυσης της Cero Generation με την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού έργου ισχύος 100 MW στην Προσοτσάνη Δράμας αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Σκρέκας.

Το έργο – γνωστό ως Project Delfini – είναι το πρώτο ηλιακό έργο στην Ελλάδα με ιδιωτικό Συμφωνητικό Πώλησης της Παραγόμενης Ενέργειας, παρέχοντας βεβαιότητα εσόδων χωρίς επιδότηση για το περιουσιακό στοιχείο και προσφέροντας στους τελικούς καταναλωτές άμεση πρόσβαση σε φθηνότερη, καθαρή ενέργεια.

Ο κ. Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος δήλωσε πως η επένδυση της Cero Generation αποτελεί ακόμα μια ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, ενώ συμβάλει παράλληλα στην περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη χώρα μας.
Είναι χαρακτηριστικό όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας πως τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εγκατασταθεί 5.000 MW νέων ΑΠΕ στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χώρα μας να έχει κέρδος 1,5 δισ. ευρώ από την μείωση εισαγωγών φυσικού αερίου.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε πως η πράσινη μετάβαση αποτελεί στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης και πως το 2026, το 60% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ΑΠΕ. Ο αρμόδιος υπουργός έδωσε έμφαση στην προώθηση των διμερών συμβολαίων μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας “ η Cero Generation κατασκευάζει ένα πρωτοποριακό φωτοβολταϊκό πάρκο, από το οποίο θα τροφοδοτηθούν με πράσινη ενέργεια 30.000 - 40.000 νοικοκυριά, με τους καταναλωτές να έχουν προβλεψιμότητα στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι πολύ σημαντικό σε περιοδους αναταραχης όπως η τωρινή” .