Σύνοδος Κορυφής: Χαμηλές προσδοκίες για την ενεργειακή κρίση

Σύνοδος Κορυφής: Χαμηλές προσδοκίες για την ενεργειακή κρίση
Πέμπτη, 23/06/2022 - 06:54

Σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Σύνοδο Κορυφής Βρυξέλλες.

Σε ότι αφορά στην απάντηση της Ευρώπης στο θέμα της ενεργειακής ακρίβειας, ο πήχυς των προσδοκιών είναι χαμηλά…

Χτες στη Ρώμη, Μητσοτάκης και Ντράγκι συντόνισαν τον βηματισμό τους, αλλά όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει ένα νέο μπρα ντε φερ σήμερα στις Βρυξέλλες ανάμεσα στις χώρες του Νότου και στις χώρες του Βορρά.

Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία θα επιμείνουν στην πρόταση τους για αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από εκείνες του ηλεκτρικού ρεύματος, για να αντιμετωπιστεί η νέα εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, από το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αέριου από τη Ρωσία προς χώρες της ΕΕ, με το τσουνάμι των ανατιμήσεων που προκαλεί.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, το οποίο, διήρκεσε δύο ώρες και πραγματοποιήθηκε ενόψει της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων και της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (23 και 24 Ιουνίου), Μητσοτάκης και Ντράγκι εξέτασαν τις πανευρωπαϊκές προκλήσεις που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ειδικά όσον αφορά στον τομέα της ενέργειας και τον επισιτιστικό εφοδιασμό, και τόνισαν την ανάγκη εφαρμογής λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ντράγκι ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο και συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης των συνεπειών του πολέμου με αιχμή τις τιμές της ενέργειας και την ανάγκη απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Συμφώνησαν μάλιστα να θέσουν εκ νέου το ζήτημα της ανάγκης να τεθεί πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 23/06/2022 - 08:05