Τζορτζ Τσούνης: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή

Τζορτζ Τσούνης: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή
Δευτέρα, 30/05/2022 - 09:14

«Οι ΗΠΑ εκτιμούν απίστευτα τον τρόπο συμπεριφοράς της Ελλάδας στην παγκόσμια σκηνή, επειδή βρίσκεται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Την «ενισχυμένη γεωστρατηγική σημασία» της Ελλάδας, όχι μόνο λόγω της τοποθεσίας της αλλά ως ένας εταίρος που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με σταθερότητα, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα, χαρακτηριστικά που την καθιστούν «προτιμώμενο εταίρο για τις ΗΠΑ», υπογράμμισε σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο νέος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης.

Ο κ. Τσούνης με αφορμή την τριήμερη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, τις προηγούμενες ημέρες, χαρακτήρισε την πόλη και τη δυναμική που έχει αναπτύξει ως «μαγνήτη για high-tech επενδύσεις».

Μίλησε για την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έγινε δεκτός στο Οβάλ Γραφείο από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα - Απίστευτα σημαντική η Αλεξανδρούπολη

Στην ερώτηση αν η ενέργεια μπορεί να συμβάλει στην οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας και αν θα υπήρχε αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα πρότζεκτ που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο νέος πρέσβης των Η.Π.Α. εκτίμησε ότι «οι δυτικές επενδύσεις (στην Ελλάδα) θα έρθουν στον ενεργειακό τομέα».

Για την Αλεξανδρούπολη ειδικότερα σχολίασε πως είναι «απίστευτα σημαντική» όχι μόνο ως στρατιωτικό κέντρο logistics αλλά και σε ό,τι αφορά «την περιφερειακή ασφάλεια, τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δύο στρατών μας, την οικονομική και ενεργειακή ασφάλεια».

«Η ενεργειακή ασφάλεια είναι εθνική ασφάλεια σήμερα. Η Ελλάδα εξελίσσεται σε έναν ενεργειακό κόμβο», τόνισε ο κ. Τσούνης, επισημαίνοντας πως αυτό θα έχει πολλά οφέλη για τη χώρα μας. «Ένα από τα πράγματα που έχει γίνει είναι ότι έχουμε τον Διαδριατικό αγωγό (TAP), τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας, που θα επεκταθεί προς τη Βόρεια Μακεδονία αλλά θα θέλαμε επίσης να δούμε να επεκτείνεται προς τη Βοσνία και τη Σερβία παρέχοντας στην Ελλάδα τη δυνατότητα να είναι ένας πλήρως περιφερειακός κόμβος», σημείωσε και πρόσθεσε πως αυτό δεν θα συμβάλει μόνο στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας, με τη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος και της τιμής των καυσίμων, αλλά θα της δώσει τη δυνατότητα να αποκομίσει τέλη μεταφοράς, μέσω του ηλεκτρικού της δικτύου.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι «υπάρχουν κάποιες προκλήσεις, πολλές από τις οποίες προέρχονται από την παράλογη εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της Ουκρανία», όπως είναι τα προβλήματα στην αγορά ενέργειας, που οδήγησαν σε αυξημένες τιμές στον ηλεκτρισμό και τα καύσιμα.

Τέλος, ο κ. Τσούνης, δήλωσε ευγνώμων και περήφανος που θα περάσει τα επόμενα χρόνια ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, εξύμνησε τις ομορφιές της χώρας από την οποία και ο ίδιος έλκει την καταγωγή του, και κάλεσε τους Αμερικανούς να την επισκεφθούν για να πάρουν μια γεύση όχι μόνο από το εξαιρετικό φαγητό της αλλά και από τους εκπληκτικούς ανθρώπους της.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «η Ελλάδα δεν είναι ένα καταπληκτικό μέρος μόνο για να ζεις, είναι ένα καταπληκτικό μέρος για να ιδρύσεις μια επιχείρηση, είναι επίσης ένα καταπληκτικό μέρος για να απολαμβάνεις τη ζωή».