ΕΕ: ΜΚΟ και Ευρωπαίοι πολίτες πιέζουν υπέρ της πράσινης ανάπτυξης

ΕΕ: ΜΚΟ και Ευρωπαίοι πολίτες πιέζουν υπέρ της πράσινης ανάπτυξης
Παρασκευή, 15/05/2020 - 14:29

Περιβαλλοντικές ΜΚΟ και ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι πολίτες καλούν την ΕΕ να επανεκκινήσει την οικονομία της Ένωσης με το μεγαλύτερο πράσινο επενδυτικό σχέδιο στην ιστορία, εν όψει της σημερινής απόφασης σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και τον επταετή προϋπολογισμό.

Οι ομάδες προτρέπουν την ΕΕ να κατευθύνει τον προϋπολογισμό υπέρ της πράσινης ενέργειας για το διάστημα 2021 – 2027. Επίσης ζητούν από το Ταμείο Ανάκαμψης να είναι συνεπές σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Οι ΜΚΟ και οι υπόλοιποι προειδοποιούν την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις να μην «διασώσουν» ρυπογόνες βιομηχανίες που σχετίζονται με τους τομείς του πετρελαίου, του αερίου του άνθρακα κ.α..

Οι ομάδες ανέφεραν ότι τα επενδυτικά κίνητρα θα πρέπει να «εξαρτώνται» από τους κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους. Επιπλέον, η ΕΕ θα πρέπει να βελτιώσει τις περιβαλλοντικές διασφαλίσεις του επόμενου προϋπολογισμού, αφιερώνοντας τουλάχιστον το 50% στο κλίμα και το περιβάλλον, αποκλείοντας παράλληλα όλες τις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα.

Η διευθύντρια της ευρωπαϊκής πολιτικής της WWF, Ester Asin, δήλωσε:

«Έχουμε ακούσει πολλά για την «πράσινη ανάκαμψη» τελευταία, αλλά τώρα ήρθε η ώρα για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να βάλουν τα χρήματά εκεί που πρέπει. Η τρέχουσα κρίση είναι μια υπενθύμιση για το πόσο στενά συνδέονται η ανθρώπινη και η πλανητική υγεία . Μόνο μαζί οι άνθρωποι και η φύση μπορούν να ευδοκιμήσουν. Μια πράσινη ανάκαμψη σημαίνει αποκατάσταση της φύσης, προστασία του περιβάλλοντος και επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης σε μια οικόνομια ανθεκτική και ουδέτερη από άνθρακα. Οι ευρωβουλευτές πρέπει να ηγηθούν της προσπάθειας».

Μέχρι σήμερα, πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν συμμετάσχει σε εκστρατείες των Avaaz, WeMove Europe και SumOfUs, υποστηρίζοντας την πράσινη ανάκαμψη στην Ευρώπη.

Το WWF-CEE κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία.

Επιπλέον, ο συνασπισμός των περιβαλλοντικών οργανώσεων Green 10 καλεί τους νομοθέτες να σχεδιάσουν μια πράσινη, υγιή και δίκαιη ανάκαμψη με ένα ταμείο που θα επενδύει σε ανακαινίσεις κατοικιών, στην αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην αποκατάσταση φυσικών οικοτόπων, στην ενίσχυση των δημόσιων μεταφορών και στην πράσινη γεωργία.

Ο διευθυντής του ευρωπαϊκού Κέντρου Δράσης για το Κλίμα (CAN), Wendel Trio δήλωσε: «Η κρίση COVID-19 μας διδάσκει ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Η δράση για την πρόληψη επικίνδυνων κλιματικών αλλαγών είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγάλουμε την Ευρώπη και τον κόσμο από αυτήν την οικονομική κρίση, με τρόπο που προστατεύει τους πολίτες και τις οικονομίες από μελλοντικές διαταραχές.