«ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 2024»: Η μεγαλύτερη ώρα για τη Γη. Φέτος, ας αφιερώσουμε μία ώρα για τον πλανήτη και τα δάση μας!

«ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 2024»: Η μεγαλύτερη ώρα για τη Γη. Φέτος, ας αφιερώσουμε μία ώρα για τον πλανήτη και τα δάση μας!
Τρίτη, 19/03/2024 - 12:37

Σάββατο 23 Μαρτίου 2024, 20.30- 21.30

Αυτό τοΣάββατο 23 Μαρτίου 2024, στις 20.30, γιορτάζουμε την«Ώρα της Γης»! Μαζί μας έχουμε εκατομμύρια πολίτες, αλλά και εκατοντάδες αξιοθέατα, τοπόσημα, φορείς και επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο που ενώνουν τις φωνές τους για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία του πλανήτη μας,σβήνοντας συμβολικά τα φώτα για μία ώρα.

Παράλληλα με τη συμβολική αυτή κίνηση, η «Ώρα της Γης» απευθύνει και φέτος ένα κάλεσμα σε όλους νααφιερώσουν 60 πολύτιμα λεπτά, προκειμένου να υλοποιήσουν απλές, αλλά ουσιαστικές δράσεις που θα ενδυναμώσουν τη σχέση τους με τη φύση. Αυτή η μία ώρα που εκατομμύρια πολίτες από όλο τον κόσμο θα “διαθέσουν” για να συνδεθούν ξανά με τη φύση, σηματοδοτεί και τη μεγαλύτερη ώρα για τον πλανήτη μας!

Μετά από μία χρονιά που χαρακτηρίστηκε ως η θερμότερη παγκοσμίως και με την αποτίμηση των καμένων εκτάσεων στην Ελλάδα για το 2023 να αγγίζει τα 1,7 εκατ. στρέμματα,η φετινή «Ώρα της Γης» στη χώρα μας δεν θα μπορούσε παρά να εστιάζει στα δάση, στις πολύτιμες υπηρεσίες που μας προσφέρουν και στην επιτακτική ανάγκη προστασίας τους.Γι’ αυτό, φέτος, με αφορμή τη μεγαλύτερη αυτή παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία, καλούμε τους συμπολίτες μας να θυμηθούν την τεράστια αξία που έχουν για τη ζωή μας τα δασικά οικοσυστήματα, να ενημερωθούν για τις απειλές που δέχονται, αλλά και να συμβάλλουν ενεργά στην προστασία τους.

Στη φετινή «Ώρα της Γης», καλούμε όλους να αφιερώσουν λίγα λεπτά για να:

  • Ενημερωθούν γιατα πολλαπλάοφέλη των δασώνστην προστασία του περιβάλλοντος, στη ζωή των ανθρώπων, αλλά και στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου. Παρ’ όλα αυτά, κάθε χρόνο, τα δάση στη χώρα μας πλήττονται από ολοένα και πιο καταστροφικές πυρκαγιές. Η μάχη για την προστασία των δασών είναι υπόθεση όλων μας και είναι καθημερινή.
  • Θυμηθούν το δεύτερο χειρότερο καλοκαίρι της νεότερης ιστορίας της χώρας μαςπου βιώσαμε πέρσι με τιςκαταστροφικές πυρκαγιές να καίνε 1.700.000 στρέμματα, από τα οποία τα 935.000 βρίσκονται μόνο στον Έβρο.Η πυρκαγιά στον Έβρο που έκαιγε για 16 συνεχόμενες μέρες, ήταν μία από τις σημαντικότερες από οικολογικής άποψης, αλλά και η μεγαλύτερη από θέμα έκτασης πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Μάθουντί είναι η πρόληψη και γιατί μας αφορά όλους ως πολίτες.Ο μόνος τρόπος για να θωρακίσουμε πραγματικά τα δάση και τις ζωές μας από τις πυρκαγιές είναι η πρόληψη, καθώς η καταστολή από μόνη της δεν αρκεί. Μαθαίνονταςτί πρέπει και τί δεν πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, γινόμαστε και εμείς η ασπίδα για την προστασία των δασών μας!
  • Αναλάβουν δράση για την προστασία των δασών,είτεσυμμετέχοντας ως εθελοντές στις δασικές δράσεις του WWF, είτε στηρίζοντας οικονομικά τις προσπάθειες της οργάνωσης να φυτέψει 25.000 δέντρα σε μια δασική έκταση στο Σούνιο που είχε καεί δύο φορές σε μόλις δέκα χρόνια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναγεννηθεί φυσικά.

Σε έναν κόσμο που διχάζεται ολοένα και περισσότερο, η «Ώρα της Γης» έρχεται για 18ησυνεχή χρονιά να λειτουργήσει ενωτικά, θυμίζοντάς μας την άρρηκτη και αδιαπραγμάτευτη σχέση μας με τη φύση και καλώντας μας να αναλάβουμε δράση. Αυτή τη φορά, για τα δάση μας!

Το Σάββατο 23 Μαρτίου, εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο θα ενώσουμε τις φωνές. Σε θέλουμε μαζί μας!

Περισσότερες πληροφορίες για την «Ώρα της Γης 2024», διαθέσιμες ΕΔΩ.