COP28: Αφαιρέθηκαν οι αναφορές για κατάργηση των ορυκτών καυσίμων από το προσχέδιο συμφωνίας

COP28: Αφαιρέθηκαν οι αναφορές για κατάργηση των ορυκτών καυσίμων από το προσχέδιο συμφωνίας
Unsplash
Δευτέρα, 11/12/2023 - 17:40

Αφαιρέθηκαν οι αναφορές για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων από το προσχέδιο συμφωνίας της συνόδου COP28 για το κλίμα μετά από αντιδράσεις πετρελαιοπαραγωγών χωρών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Το έγγραφο, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από 200 χώρες, θέτει μια σειρά από δράσεις που «θα μπορούσαν» να λάβουν οι χώρες για να επιτύχουν τον στόχο για μηδενικές καθαρές εκπομπές ρύπων ώς το 2050.

Σε αυτές περιλαμβάνεται και η μείωση της «παραγωγής και κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, με δίκαιο, συντεταγμένο, και ισότιμο τρόπο ώστε να επιτευχθούν μηδενικές καθαρές εκπομπές ρύπων ώς, πριν ή κοντά στο 2050».

Ωστόσο, μεγάλη μερίδα κρατών ελπίζουν ότι η συμφωνία θα υιοθετήσει πιο τολμηρά μέτρα, προβλέποντας μεταξύ άλλων τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και όχι μόνο τη μείωση της χρήσης τους.

Το προσχέδιο, το οποίο δημοσιεύτηκε από τον ΟΗΕ, αναμένεται να δεχθεί σφοδρή κριτική από τις χώρες αυτές.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για το κλίμα Βόπκε Χούκστρα χαρακτήρισε το κείμενο απογοητευτικό. Η μεγάλη πλειονότητα των χωρών θέλουν περισσότερα όσον αφορά τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και στην έξοδο από τον άνθρακα, τόνισε.

Εφόσον τελικά υπάρξει συμφωνία, θα είναι μολαταύτα η πρώτη φορά που μια σύνοδος COP28 καταλήγει σε ένα σχέδιο για μείωση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων.