Έρχεται νέο ειδικό τέλος για τις πλημμύρες - Ποιοι θα πληρώσουν

Έρχεται νέο ειδικό τέλος για τις πλημμύρες - Ποιοι θα πληρώσουν
Πέμπτη, 14/09/2023 - 11:03

Νέο ειδικό τέλος μετά τις φωτιές και τις πλημμύρες ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Ποιοι θα πληρώσουν το νέο ειδικό τέλος κλιματικής αλλαγής.

Ένα νέο ειδικό τέλος για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών από το 2024 φαίνεται ότι έχει πέσει στο τραπέζι μετά τις πλυμμήρες στη Θεσσαλία και τις καταστροφές από τις φωτιές. Η δημόσια αναφορά του Κωστή Χατζηδάκη μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε είναι η αύξηση των κονδυλίων που θα διατίθενται σε φυσικές καταστροφές.

Το υπυοργείο Οικονομικών αναζητά νέα έσοδα ώστε η οικονομία και ο προϋπολογισμός να είναι θωρακισμένοι έναντι ανάλογων μελλοντικών καταστροφών όπως στο θεσσαλικό κάμπο .

Στο οικονομικό επιτελείο γράφουν και σβήνουν για να βρουν το κατάλληλο μοντέλο χρηματοδότησης και γίνεται λόγος για μοντέλο Σλοβενίας. Φαίνεται ότι απομακρύνεται το σενάριο για ένα οριζόντιο ειδικό τέλος.

Τα σενάρια θέλουν το ειδικό τέλος να αφορά επιχειρήσεις με μεγάλους τζίρους και ισχυρή κερδοφορία.

Οι τελικές αποφάσεις, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, θα ληφθούν το επόμενο διάστημα ενώ τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο.

Ένα από τα σενάρια είναι και η υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών.

Στο προσχέδιο του Κλιματικού νόμου συμπεριλαμβανόταν άρθρο το οποίο προέβλεπε την υποχρεωτική ασφάλιση των νέων κτηρίων που βρίσκονται σε ζώνες υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, στο τελικό σχέδιο του Νόμου, το σχετικό άρθρο αποσύρθηκε καθώς τέθηκαν θέματα που σχετίζονται με την πιθανή σημαντική αύξηση των ασφαλίστρων εξαιτίας της περιορισμένης βάσης ασφάλισης.

Το μοντέλο της Σλοβενίας

Η Ελλάδα πάντως δεν είναι η πρώτη που εξετάζει την επιβολή τέλους για την κάλυψη των ζημιών που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές. Η Σλοβενία, η οποία επλήγη από πλημμύρες τον περασμένο Αύγουστο που προκάλεσαν ζημιές περίπου 5 δισ. ευρώ σε όλη την χώρα υποχρέωσε τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τις τράπεζες, αλλά και τους πολίτες να συνδράμουν στην αποκατάσταση.

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Σλοβενίας ανακοίνωσε στις 5 Σεπτεμβρίου ότι σχεδιάζεται ένας τραπεζικός φόρος της τάξεως του 0,2% στη χώρα ως προσωρινό μέτρο, ο οποίος θα παραμείνει σε ισχύ για πέντε χρόνια. Επίσης, για τα έτη 2023 και 2024 αποφάσισε να εφαρμόζεται Υποχρεωτική Συνεισφορά Αλληλεγγύης που κυμαίνεται από 0,3%-0,8% σε νομικά και φυσικά πρόσωπα που θα αξιοποιείται για την ανοικοδόμηση της χώρας,

Από την πληρωμή αυτού του ειδικού φόρου, εξαιρούνται τα φυσικά πρόσωπα με εισόδημα έως 8.500 ευρώ ετησίως ή έχουν απολαβές 700 ευρώ σε μηνιαία βάση.