Κλιματική κρίση και ορυκτό αέριο στην Ελλάδα: νέα σειρά βίντεο από την Greenpeace

Κλιματική κρίση και ορυκτό αέριο στην Ελλάδα: νέα σειρά βίντεο από την Greenpeace
Πέμπτη, 14/09/2023 - 09:53

“Ο κόσμος μας δεν θερμαίνεται απλά, αλλά βράζει”, δήλωσε πρόσφατα ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, με τα σημάδια της κλιματικής κρίσης να γίνονται όλο και πιο ορατά.Καύσωνες, ξηρασίες, πυρκαγιές, αλλά και το άλλο άκρο με τις καταστροφικές πλημμύρες, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που βιώνει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα.

Αυτό που ζούμε όμως δεν είναι μόνο φυσική καταστροφή, είναι ταυτόχρονα καιπολιτική επιλογή:άραγε τι μέτρα ελήφθησαν για να αποφευχθούν οι πρόσφατες τραγωδίες, για να μην χαθούν συνάνθρωποί μας, περιουσίες και φύση, για να προλάβουμε τα χειρότερα που – δεδομένης της κλιματικής κρίσης – ξέραμε ότι έρχονταν; Γιατί η χώρα μαςεπιμένει εμμονικά στην εξόρυξη, παραγωγή και χρήση ορυκτού αερίου,γενεσιουργό αιτία αύξησης των εκπομπών ΑτΘ; Η κλιματική κρίση σίγουρα είναι εδώ, όμως δεν μπορεί να εργαλειοποιείται ως δικαιολογία για τον ελλιπή σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων που μας καταδικάζουν σε ένα δυσοίωνο μέλλον.

Η νέα σειρά βίντεο που δημοσιεύει από σήμερα το ελληνικό γραφείο της Greenpeaceεξηγεί το πώς η κλιματική κρίση έχει ήδη επηρεάσει και την Ελλάδα, τι περιμένουμε να συμβεί τα επόμενα χρόνια, πώς η εμμονή των κυβερνήσεών μας στο ορυκτό αέριο επιβαρύνει πρακτικά το κόστος ζωής των πολιτών, αλλά και ποιες είναι οι λύσεις που μπορούν να ανακουφίσουν ουσιαστικά την κοινωνία και το κλίμα του πλανήτη. Όλα αυτά με απλά λόγια και μέσα από τις μαρτυρίες ειδικών αλλά και συνανθρώπων μας, που δίνουν έναν καθημερινό αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή και σε ένα κράτος που αδυνατεί να μας προστατέψει.

“Δεν έχουμε δύο ζωές να σώσουμε το κλίμα του πλανήτη”, τονίζει ο Στέλιος Ψωμάς, σύμβουλος σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, στο πρώτο από τα τρία βίντεο της σειράς. Εφικτές, βιώσιμες λύσεις για να προστατεύσουμε το περιβάλλον, το κλίμα, την τσέπη και την ποιότητα ζωής μας υπάρχουν, αρκεί να δράσουμε γρήγορα.

Δες το πρώτο βίντεο εδώ: Το κλίμα αλλάζει. Εμείς;

φωτογραφία: Greenpeace