Ευρωκοινοβούλιο: Τη Δευτέρα 8 Μαΐου η συζήτηση για μείωση των εκπομπών μεθανίου του ενεργειακού τομέα

Ευρωκοινοβούλιο: Τη Δευτέρα 8 Μαΐου η συζήτηση για μείωση των εκπομπών μεθανίου του ενεργειακού τομέα
Παρασκευή, 05/05/2023 - 11:25

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν για τη θέση τους σχετικά με την νομοθετική πρόταση για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου στον τομέα της ενέργειας.

Στις 26 Απριλίου, οι Επιτροπές Περιβάλλοντος και Βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν τη θέση τους σχετικά με τηνπρώτη πανευρωπαϊκή νομοθεσία που αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών μεθανίουπου προέρχονται από τον τομέα της ενέργειας. Το κείμενο ενισχύει τις υποχρεώσεις εντοπισμού και αποκατάστασης των διαρροών μεθανίου και οι ευρωβουλευτές επιθυμούν ο εισαγόμενος άνθρακας, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο να καλύπτονται από τη νέα νομοθεσία από το 2026. Προτείνουν επίσης να θεσπιστεί, μέχρι το τέλος του 2025, δεσμευτικός ευρωπαϊκό στόχο μείωσης των εκπομπών μεθανίου για το 2030 για όλους τους σχετικούς τομείς.

Το μεθάνιο είναι ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου και ευθύνεται για περίπου το ένα τρίτο της τρέχουσας υπερθέρμανσης του πλανήτη. Προέρχεται από ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, των αποβλήτων και της ενέργειας - οι οποίοι ευθύνονται αντίστοιχα για το 53%, το 26% και το 19% των εκπομπών μεθανίου της ΕΕ, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Σήμερα, οι στόχοι για τις εκπομπές μεθανίου καλύπτονται από τονκανονισμό της ΕΕ για τον επιμερισμό των προσπαθειών.

Η Συζήτηση θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 8 Μαΐου, ενώ οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν την επόμενη μέρα.