ΑΝΑΚΕΜ: Επιχειρηματικές δυνατότητες και ευκαιρίες απασχόλησης στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων

ΑΝΑΚΕΜ: Επιχειρηματικές δυνατότητες και ευκαιρίες απασχόλησης στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων
Πέμπτη, 02/02/2023 - 10:25

Εξαιρετικά κατατοπιστική και χρήσιμη ήταν η εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η ΑΝΑΚΕΜ στο πλαίσιο του 31ου Money Show.

Επρόκειτο για ένα εργαστήριο-workshop με θέμα «Διαχείριση ΑΕΚΚ και ογκωδών αποβλήτων – Μια πρόκληση για την Αυτοδιοίκηση και την Επιχειρηματικότητα» που στόχο είχε την προώθηση της εναλλακτικής διαχείρισης των Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων, καθώς και των ογκωδών και πράσινων αποβλήτων τα οποία προσομοιάζουν με τα ΑΕΚΚ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου με ομιλητές τους κ. Λάζαρο Κυρίζογλου, δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Α’ αντιπρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργο Κυριακίδη, αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Δήμου Δέλτα, Γιώργο Ταχμετζίδη, γενικό γραμματέα Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, Ηλία Δημητριάδη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. και Ιωάννη Παπαηλιόπουλο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ΑΔΡΑΝΗ ΥΛΙΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.

Το εργαστήριο-worksho παρακολουθήσαν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, επαγγελματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης των ΑΕΚΚ, καθώς και υποψήφιοι νέοι επενδυτές οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε αυτόν τον χώρο.

Κοινή συνισταμένη όσων είπαν οι τρεις ομιλητές από το χώρο της αυτοδιοίκησης ήταν ότι αποτελεί αναγκαιότητα όλοι οι Δήμοι να μεριμνήσουν για την διαχείριση των μπαζοαπορριμμάτων τους καθώς και για την αποκατάσταση των πρόχειρων τοπικών μπαζότοπων που έχουν δημιουργηθεί. Τόνισαν επίσης την ανάγκη για επιβολή κυρώσεων σε όσους πετούν ανεξέλεγκτα τέτοιου είδους απόβλητα, ενώ αναφέρθηκαν και στο πρόβλημα της υποστελέχωσης ή και της πλήρους απουσίας δημοτικής αστυνομίας η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στην καλύτερη εποπτεία του δημόσιου χώρου και να εντοπίζει τους παραβάτες. Δεν παρέλειψαν επίσης, να ευχαριστήσουν την ΑΝΑΚΕΜ για την συμβολή της στην αποτελεσματική διαχείριση των μπαζοαπορριμμάτων, μέσω των δράσεων που διοργανώνει, όπως οι εκδηλώσεις-ημερίδες, αλλά και ο καθαρισμός των παράνομων χωματερών ΑΕΚΚ.

Ο κ. Δημητριάδης από την πλευρά του τόνισε πως με την πρωτοβουλία της αυτή η ΑΝΑΚΕΜ επιδιώκει για άλλη μια φορά να αναδείξει την αναγκαιότητα της διαχείρισης των ΑΕΚΚ και να προσφέρει βήμα ώστε να τεθούν δημόσια οι προβληματισμοί και τα εμπόδια, να διερευνηθούν οι προοπτικές λύσης τους και να προταθούν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

Ο κος Παπαηλιόπουλος ανέλυσε διεξοδικά και με την προβολή βίντεο, τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες διαχείρισης ογκωδών και ΑΕΚΚ στην χώρα. Συγκεκριμένα, παρουσίασε την επεξεργασία που υφίστανται τα Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων, τα ογκώδη τα οποία συλλέγουν οι δήμοι, τα στρώματα, καθώς και τα δημοτικά απόβλητα από κήπους και πάρκα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαηλιόπουλος «η ανακύκλωση δεν είναι το μέλλον. Είναι το παρόν!».

Μετά το τέλος των εισηγήσεων απαντήθηκε πλήθος ερωτήσεων τις οποίες έθεσαν τα παριστάμενα στελέχη της αυτοδιοίκησης αλλά και των επαγγελματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον χώρο.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του 31ου Money Show, η ΑΝΑΚΕΜ συμμετείχε στην εκδήλωση με θέμα «Έξυπνο επαγγελματικό μέλλον, έξυπνες επιλογές στο παρόν! Ο επαγγελματικός προσανατολισμός γίνεται πράσινος. Περιβάλλον, κλιματική αλλαγή, νέες θέσεις εργασίας “Τα Πράσινα Επαγγέλματα του Μέλλοντος”». Την εκδήλωση διοργάνωσε τo Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Γραμματεία Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Ν. Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ, Ηλίας Δημητριάδης εξήγησε ότι στόχος της εταιρείας είναι να συμβάλλει στην ορθή διαχείριση των αποβλήτων ΑΕΚΚ και γενικότερα των μπαζοαπορριμμάτων, αποτρέποντας τη δημιουργία παράνομων μπαζότοπων οι οποίοι εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για το περιβάλλον καθώς μπορούν να προκαλέσουν πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «τα απόβλητα αυτά αποτελούν την σκιά του κατασκευαστικού κλάδου», προκύπτουν από τις οικοδομικές εργασίες αλλά και από δημόσια και δημοτικά έργα. Στην ορθή διαχείριση αυτών των αποβλήτων, σημείωσε ο κ. Δημητριάδης, δραστηριοποιούνται πολλές επιχειρήσεις, με σημαντικούς τζίρους, στις οποίες έχουν δημιουργηθεί πολλές νέες θέσεις εργασίας, τα νέα «πράσινα επαγγέλματα». Παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία και σε μηχανικούς οι οποίοι απασχολούνται σε μονάδες παραγωγής οικοδομικών υλών, όπως για παράδειγμα οι μονάδες σκυροδέματος, να προσανατολιστούν στην παραγωγή «πράσινου σκυροδέματος», αξιοποιώντας ανακυκλώσιμες πρώτες ύλες.

Τέλος, ανέφερε ότι η ΑΝΑΚΕΜ διαθέτει σήμερα 180 μονάδες διαχείρισης ΑΕΚΚ σε όλη την Ελλάδα, με παρουσία σε 60 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες, με περισσότερους από 2.000 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους. Παράλληλα σημείωσε ότι μόνο το 2022 η ΑΝΑΚΕΜ, μέσα από τις συνεργαζόμενες μονάδες της, ανακύκλωσε περισσότερα από 3,5 εκατ. τόνους αποβλήτων ΑΕΚΚ από τα οποία περίπου το 50% οδηγήθηκε ξανά προς επανάχρηση. «Αυτό είναι και το νόημα της κυκλικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Δημητριάδης.