Συμμετοχή του Γιώργου Αμυρά, στη Διάσκεψη COP-15 στο Μόντρεαλ

Συμμετοχή του Γιώργου Αμυρά, στη Διάσκεψη COP-15 στο Μόντρεαλ
Δευτέρα, 19/12/2022 - 10:48

Το μοντέλο περιβαλλοντικής διακυβέρνησης της Ελλάδας με δράσεις και μεταρρυθμίσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας παρουσίασε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, κατά την τοποθέτησή του στη 15η Σύνοδο της Διάσκεψης των μερών (COP-15) της Σύμβασης για τη βιοποικιλότητα του ΟΗΕ, που διεξάγεται στο Μόντρεαλ.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε, ότι «Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εφαρμόζει ειδικό αυστηρό καθεστώς για την αποφυγή κατακερματισμού του οικοσυστήματος για οκτώ -έως τώρα- Απάτητα Βουνά, απαγορεύοντας τη διάνοιξη δρόμων και την κατασκευή οποιασδήποτε τεχνητής επιφάνειας, ενώ θα ορίσουμε το ίδιο καθεστώς προστασίας τουλάχιστον για 1.000 παρθένες παραλίες».

Ο κ. Αμυράς παρουσίασε τους στόχους της Ελλάδας για την προστασία της βιοποικιλότητας έως το 2030, με έμφαση στα εξής:

  • μείωση των πλαστικών απορριμμάτων στη θάλασσα κατά 50%,
  • μείωση των μικροπλαστικών που απελευθερώνονται στο περιβάλλον κατά 30%,
  • ένταξη, υπό καθεστώς προστασίας, του 30% της ελληνικής επικράτειας περιλαμβάνοντας χερσαίες, αλλά και θαλάσσιες περιοχές.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των κρατών – μερών, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόνισε πως «Το κλειδί για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι η παγκόσμια συνεργασία και η αυστηρή προστασία της βιοποικιλότητας. Η Ελλάδα ως συμβαλλόμενο μέρος σε πολυάριθμες διεθνείς ή ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές συμβάσεις, αλλά και με δικές της πρωτοβουλίες, πραγματοποιεί και τα δύο».