Η ΑΝΑΚΕΜ συνεχίζει του καθαρισμούς σε παράνομους μπαζότοπους, στους δήμους Πυλαίας Χορτιάτη και Δέλτα

Η ΑΝΑΚΕΜ συνεχίζει του καθαρισμούς σε παράνομους μπαζότοπους, στους δήμους Πυλαίας Χορτιάτη και Δέλτα
Δευτέρα, 05/12/2022 - 11:22

Σε τρεις νέες δράσεις καθαρισμού χώρων στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε παράνομες χωματερές αποβλήτων τα οποία προέρχονται από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ) προχωρά την προσεχή Τρίτη 6 Δεκεμβρίου η ΑΝΑΚΕΜ.

Πρόκειται για άλλη μια πρωτοβουλία του μεγαλύτερου Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΕΚΚ η οποία θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και του Δήμου Δέλτα. Οι συγκεκριμένοι χώροι έχουν επιλεγεί έπειτα από αυτοψίες, λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση των αποβλήτων, την προσβασιμότητα, αλλά και την σημασία της θέσης τους.

Ο καθαρισμός θα ξεκινήσει την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου και ώρα 9:00 από τον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, όπου δυο χώροι πλησίον του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Παύλου, στην είσοδο της πόλης, έχουν μετατραπεί σε μπαζότοπους παράνομων αποθέσεων. Το πρώτο σημείο (40.583320, 22.975946 – έναρξη της δράσης) βρίσκεται στον παράδρομο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών με αποτέλεσμα οι επισκέπτες που εισέρχονται στην πόλη να βρίσκονται αντιμέτωποι με αποτρόπαιες εικόνες, από κάθε λογής απόβλητα που ασυνείδητοι απορρίπτουν δίπλα στον αυτοκινητόδρομο. Το δεύτερο σημείο (40.580232, 22.974867) βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Γενικό Νοσοκομείο Άγιος Παύλος, προκαλώντας τεράστιους υγειονομικούς κινδύνους για ασθενείς και εργαζόμενους στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Την ίδια ημέρα, ανάλογη δράση θα πραγματοποιηθεί και στην Δυτική Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στον Δήμο Δέλτα, για τον καθαρισμό χώρων στην προστατευόμενη περιοχή Natura, στον Γαλλικό ποταμό και γύρω από το ερειπωμένο συγκρότημα αυθαίρετων κτιρίων κτηνοτροφικών μονάδων (Σημείο Γ: 40.632937, 22.843841).

Το “παρών” στις δράσεις αυτές εκ μέρους των δήμων θα δώσουν οι δήμαρχοι Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος δήμου Δέλτα Γιώργος Κυριακίδης. Θα παρευρεθούν επίσης η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας. Θα είναι και εκπρόσωποι από φορείς Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας και από τις εθελοντικές οργανώσεις Εχεδώρου Φύσις και SAVE YOUR HOOD.

Μετά τη συλλογή τους τα απόβλητα θα οδηγηθούν προς επεξεργασία στις πλησιέστερες αδειοδοτημένες μονάδες ανακύκλωσης και επεξεργασίες ΑΕΚΚ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αποβλήτων, μετά την επεξεργασία τους, πρόκειται να μετατραπεί σε δευτερογενές υλικό, κατάλληλο προς επανάχρηση στην κατασκευή δημοσίων έργων.

Από το 2021 η ΑΝΑΚΕΜ, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης έχει πραγματοποιήσει με δικές της δαπάνες πολλές τέτοιες δράσεις καθαρισμού οικολογικά ευαίσθητων περιοχών, σε διάφορα σημεία της Επικράτειας (Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Αιτωλοακαρνανία, Κέρκυρα). Ειδικότερα στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης έχουν προηγηθεί δράσεις καθαρισμού στην περιοχή των Λαχανοκήπων του δήμου Θεσσαλονίκης, σε δύο περιοχές του δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης, στην προστατευόμενη περιοχή του Γαλλικού ποταμού στο δήμο Δέλτα και σε περιοχές του Πλαγιαρίου και του Νέου Ρυσίου στο δήμο Θέρμης.