Υπ. Ανάπτυξης: Μελέτη για την υποστήριξη του Εθνικού Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας

Υπ. Ανάπτυξης: Μελέτη για την υποστήριξη του Εθνικού Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας
Πέμπτη, 08/02/2024 - 08:46

Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθεί ανάλυση των δεδομένων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων όπως οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Στην κατάρτιση μελέτης για την υποστήριξη του Εθνικού Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας με ορίζοντα το 2030 προχωράει το υπουργείο Ανάπτυξης.
Η γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, σύμφωνα με την απόφαση του γενικού γραμματέα Αθανάσιου Κυριαζή, προτίθεται να αναθέσει, άμεσα, την κατάρτιση μελέτης για την υποστήριξη του εθνικού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας με ορίζοντα το 2030 που σχετίζεται ενδεικτικά με:

περιγραφή των ισχυρών και αδύναμων σημείων του εθνικού συστήματος καινοτομίας καθώς και των προκλήσεων και των ευκαιριών (πχ SWOT analysis) που αυτό αναμένεται να αντιμετωπίσει έως το 2030.
Ανάλυση των δεδομένων που προσφέρει στην χώρα η έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων όπως των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, της επισιτιστικής κρίσης, της ενεργειακής επάρκειας, την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, την αντιμετώπιση νέων ασθενειών κ.α.
Περιγραφή των δυνατοτήτων παραγωγής και ενσωμάτωσης των εθνικών ερευνητικών αποτελεσμάτων και καινοτομιών στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, όπως αυτές διαμορφώνονται κάτω από τις νέες συνθήκες σε διεθνές επίπεδο.
Χαρτογράφηση των συνεπειών μεταξύ των ελληνικών και των περιφερειακών δράσεων ΕΤΑΚ με διεθνή ευρωπαϊκά αλλά και εθνικά η περιφερειακά προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία.
Διαμόρφωση σειράς αξόνων και θεματικών παρεμβάσεων για την ενδυνάμωση του εν λόγω οικοσυστήματος
Διαμόρφωση κατάλληλων και επίκαιρων δεικτών μέτρησης για την παρακολούθηση της ΕΤΑΚ
Κατάρτιση τεκμηριωμένων προτάσεων για έπινα ολοκληρωμένο σύστημα διακυβέρνησης και παρακολούθησης ΕΤΑΚ με ορίζοντα το 2030.