Το Ιράκ εγκαινιάζει ανταγωνιστικό αγωγό εξαγωγής πετρελαίου εν μέσω αδιέξοδων συνομιλιών με το Κουρδιστάν

Το Ιράκ εγκαινιάζει ανταγωνιστικό αγωγό εξαγωγής πετρελαίου εν μέσω αδιέξοδων συνομιλιών με το Κουρδιστάν
Τρίτη, 09/04/2024 - 08:38

Η Βαγδάτη επισκευάζει έναν αγωγό που θα της επιτρέψει να προωθήσει 350.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως στην Τουρκία μέχρι το τέλος του μήνα, δήλωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός πετρελαίου του Ιράκ Μπασέμ Μοχάμεντ, σε μια κίνηση που ενδέχεται να εξοργίσει τις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες και την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG).

Η επανεκκίνηση του αγωγού Κιρκούκ-Τζεϊχάν, ο οποίος είναι κλειστός εδώ και μια δεκαετία, θα παράσχει μια ανταγωνιστική διαδρομή σε έναν αγωγό από την περιφέρεια του Κουρδιστάν, ο οποίος έχει ανασταλεί εδώ και ένα χρόνο εν μέσω αδιέξοδων συνομιλιών μεταξύ της Βαγδάτης και της περιφερειακής κυβέρνησης για την επανέναρξη των εξαγωγών, σύμφωνα με τοReuters.

Η Βαγδάτη θεωρεί παράνομες τις συμφωνίες επιμερισμού της παραγωγής μεταξύ των Κούρδων και των ξένων εταιρειών που χρησιμοποιούν τον αγωγό τηςKRG.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Βαγδάτη θα απαιτήσει από τις πετρελαϊκές εταιρείες να διαπραγματευτούν μαζί της για να πουλήσουν το πετρέλαιό τους μέσω του αναζωογονημένου αγωγού στην Τουρκία, γεγονός που θα μπορούσε να εξοργίσει τους Κούρδους που βασίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου στα έσοδα από το πετρέλαιο.

Οι εξαγωγές μέσω του αγωγού μήκους 960 χιλιομέτρων σταμάτησαν το 2014 μετά από επανειλημμένες επιθέσεις μαχητών τουISIS. Στο παρελθόν, μέσω αυτού διακινούνταν περίπου το 0,5% των παγκόσμιων προμηθειών.

«Οι εργασίες αποκατάστασης συνεχίζονται και έχουμε αποκαταστήσει και οριστικοποιήσει το αντλιοστάσιο πετρελαίου και ο αγωγός είναι πιθανό να είναι έτοιμος για λειτουργία και άντληση μέχρι το τέλος του μήνα», δήλωσε στοReuters ο Μπασέμ Μοχάμεντ, υφυπουργός εξόρυξης του υπουργείου πετρελαίου.

Πρόσθεσε ότι η επισκευή των κατεστραμμένων τμημάτων στο εσωτερικό του Ιράκ και η ολοκλήρωση της κατασκευής ενός βασικού αντλιοστασίου θα αποτελέσουν την πρώτη φάση των εργασιών για την αποκατάσταση της πλήρους ικανότητας του αγωγού.

Ο αγωγός τηςKRG έκλεισε στις 25 Μαρτίου 2023, αφού διαιτητικό δικαστήριο έκρινε ότι παραβιάζει τους όρους μιας συνθήκης του 1973 διευκολύνοντας τις εξαγωγές πετρελαίου από την ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή χωρίς την έγκριση της Βαγδάτης.

Οι διαπραγματεύσεις για την επανεκκίνησή του έχουν βαλτώσει μετά την υποβολή αντικρουόμενων απαιτήσεων από την Τουρκία, τηνKRG και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Δύο αξιωματούχοι της ιρακινής πετρελαϊκής βιομηχανίας και ένας κυβερνητικός σύμβουλος ενέργειας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι η Βαγδάτη απέρριψε ένα κουρδικό αίτημα να πληρώσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση

την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να καταβάλει τέλος διέλευσης 6 δολαρίων το βαρέλι στη ρωσική πετρελαϊκή εταιρείαRosneft, η οποία κατέχει μερίδιο στον αγωγό.

Ο Μπαχιάτ Αχμέντ, ειδικός σε θέματα πετρελαίου τηςKRG που γνωρίζει τις λεπτομέρειες των συνομιλιών, δήλωσε ότι αξιωματούχοι του Υπουργείου Πετρελαίου είπαν στην κουρδική διαπραγματευτική αντιπροσωπεία ότι θεωρούν τη συμφωνία μεταξύ τηςKRG και τηςRosneft παράνομη και κατά παράβαση των ιρακινών νόμων.

Παρά τις εντάσεις μεταξύ των Κούρδων και της Βαγδάτης, οι δύο πλευρές χρειάζονται η μία την άλλη. Τα κουρδικά κόμματα βοηθούν τους ιρακινούς πολιτικούς να έρθουν στην εξουσία και η Βαγδάτη με τη σειρά της βοηθάει στην πληρωμή των μισθών των Κούρδων δημοσίων υπαλλήλων και μαχητών.

Οι εξαγωγές τηςKRG ρέουν μέσω ενός αγωγού τηςKRG στο Φις Καμπούρ στα βόρεια σύνορα του Ιράκ, όπου το πετρέλαιο εισέρχεται στην Τουρκία και αντλείται στο μεσογειακό λιμάνι του Τζεϊχάν.

Τρεις πηγές από την κρατική εταιρείαNorth Oil Company (NOC) δήλωσαν ότι η δοκιμαστική άντληση αργού άρχισε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας για να ελεγχθεί το τμήμα του αγωγού που διέρχεται εντός του ιρακινού εδάφους και παρουσίασε διαρροές σε ορισμένα σημεία.

Τα τεχνικά συνεργεία τηςNOC επιτάχυναν τις εργασίες για την επισκευή των επηρεαζόμενων τμημάτων, τα οποία εκτείνονται από το Κιρκούκ μέσω του Σαλαχουντίν και της Μοσούλης έως τη συνοριακή περιοχή με την Τουρκία.

Η συμφωνία μεταξύ Βαγδάτης και Άγκυρας για τη λειτουργία του πετρελαιαγωγού Ιράκ-Τουρκίας παρατάθηκε το 2010 για 15 χρόνια και θα λήξει στα μέσα του 2025, δήλωσαν οι δύο Ιρακινοί αξιωματούχοι πετρελαίου και ο κυβερνητικός σύμβουλος ενέργειας.

Ο κυβερνητικός σύμβουλος ενέργειας δήλωσε ότι η επανέναρξη των εργασιών του παλαιού αγωγού θα συζητηθεί στο πλαίσιο των συνομιλιών για την παράταση της συμφωνίας για τον αγωγό.