Η στροφή της Αρμενίας προς τη Δύση προκαλεί οργή στη Μόσχα και το Μπακού

Η στροφή της Αρμενίας προς τη Δύση προκαλεί οργή στη Μόσχα και το Μπακού
Τετάρτη, 10/04/2024 - 09:13

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν την Αρμενία να διατηρήσει τη γεωπολιτική της μετατόπιση προς τα δυτικά, ο αυξανόμενος ρόλος της ΕΕ και των ΗΠΑ στην υποστήριξη των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της χώρας προκαλεί την αναμενόμενη εχθρική αντίδραση της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Η συνάντηση στις 5 Απριλίου στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχαν ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, απέφερε ένα σημαντικό απροσδόκητο ποσό βοήθειας για την Αρμενία.

Η ΕΕ υποσχέθηκε 270 εκατ. ευρώ για τέσσερα χρόνια και οι ΗΠΑ πρόσθεσαν άλλα 65 εκατ. δολάρια σε βοήθεια που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει την Αρμενία να ανακάμψει από την καθοριστική ήττα της στον δεύτερο πόλεμο του Καραμπάχ και να μειώσει την οικονομική της εξάρτηση από τη Ρωσία.

Σε κοινή δήλωση, οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν τη δέσμευση να επεκτείνουν τη συνεργασία σε πολλούς πολιτικούς και οικονομικούς τομείς, όπως «τη διακυβέρνηση, την επιβολή του νόμου, το εμπόριο, την συνδεσιμότητα, τη γεωργία, την ενέργεια και την τεχνολογία».

Όπως σημειώνει η κοινή δήλωση «η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν την ουσιαστική πρόοδο που έχει σημειώσει η Αρμενία από το 2018 στις μεταρρυθμίσεις της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης και στην καταπολέμηση της διαφθοράς και εξέφρασαν τη δέσμευση να συνεχίσουν να συνεργάζονται και να υποστηρίζουν την Αρμενία καθώς ενισχύει περαιτέρω τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, σύμφωνα με τις κοινές μας αξίες και αρχές».

Περιγράφοντας τις σχέσεις ΕΕ-Αρμενίας ως «ολοένα και περισσότερο ευθυγραμμισμένες», η Φον ντερ Λάιεν εξήρε επίσης τις προσπάθειες της Αρμενίας να καταπολεμήσει το εμπόριο που καταστρέφει τις κυρώσεις και βοηθά το Κρεμλίνο να συνεχίσει τον πόλεμό του κατά της Ουκρανίας. Ο Πρωθυπουργός Πασινιάν καθώς και άλλοι Αρμένιοι ηγέτες έχουν εκφράσει τους τελευταίους μήνες ενδιαφέρον για τη διερεύνηση της ένταξης στην ΕΕ.

Η αμερικανική βοήθεια, όπως φαίνεται, θα επικεντρωθεί στην οικοδόμηση της αρμενικής «ανθεκτικότητας» μετά την απώλεια του Καραμπάχ. Συγκεκριμένα, η βοήθεια της Ουάσινγκτον θα βοηθήσει την Αρμενία να αντιμετωπίσει ένα κύμα προσφύγων και να αντέξει τις αναμενόμενες ρωσικές πιέσεις για την αποτροπή της γεωπολιτικής αναπροσαρμογής της Αρμενίας.

Όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με την Αρμενία για να ... αυξήσουν τη συνεργασία στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και να επεκτείνουν τις τεχνολογικές υποδομές, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «δεσμεύονται για το ασφαλές και αξιόπιστο ενεργειακό μέλλον της Αρμενίας και εργάζονται για την υποστήριξη της ενεργειακής διαφοροποίησης και τη διερεύνηση της σκοπιμότητας νέων επιλογών πολιτικής πυρηνικής ενέργειας».

Η Αρμενία ήταν βασικός σύμμαχος της Ρωσίας μέχρι το 2018, όταν ο Πασινιάν ανέβηκε στην εξουσία εν μέσω λαϊκής εξέγερσης και προχώρησε σε συνεργασία με την ΕΕ και τις ΗΠΑ στο πλαίσιο μιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για να καταστήσει την κυβέρνησή του πιο αποτελεσματική και λιγότερο διεφθαρμένη.

Το σημείο καμπής σημειώθηκε το 2022, όταν, εν μέσω της προσπάθειας του Αζερμπαϊτζάν να ανακαταλάβει το Καραμπάχ, η Ρωσία, στα μάτια πολλών Αρμενίων, απέτυχε να ανταποκριθεί στις εγγυήσεις ασφαλείας που είχε δώσει στο Ερεβάν. Έκτοτε, ο Πασινιάν οδήγησε τη χώρα σε μια σταθερή δυτική πορεία.

Προς έκπληξη όλων, η είδηση του πακέτου βοήθειας ΕΕ-ΗΠΑ έτυχε ψυχρής υποδοχής στη Μόσχα και το Μπακού. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτήρισε τη συνάντηση ως άλλη μια προσπάθεια της «συλλογικής Δύσης» να αυξήσει την ένταση στον Νότιο Καύκασο, τον οποίο το Κρεμλίνο θεωρεί εδώ και καιρό ότι ασκεί γεωπολιτική επιρροή. Χαρακτήρισε το πακέτο βοήθειας ως «ανεύθυνο και καταστροφικό», ενώ προειδοποίησε ότι η πίεση για να βοηθηθεί η Αρμενία στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να έχει «αρνητικές συνέπειες».

Το Αζερμπαϊτζάν, εν τω μεταξύ, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η βοήθεια της ΕΕ προς την Αρμενία απειλεί να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα των Βρυξελλών να μεσολαβήσουν για μια διαρκή ειρηνευτική διευθέτηση μεταξύ του Μπακού και του Ερεβάν.

Στον απόηχο της συνάντησης Αρμενίας-ΕΕ-ΗΠΑ στις 5 Απριλίου, αναφέρθηκε ένταση στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, με τις δυο χώρες να κατηγορούν η μια την άλλη.

Η ειρηνευτική διαδικασία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν έχει επί του παρόντος εμπλακεί σε μια διαμάχη σχετικά με την κατοχή χωριών σε αμφισβητούμενες περιοχές των συνόρων. Ελπίζοντας να βγει από το αδιέξοδο, ο Πασινιάν ανακοίνωσε μονομερείς παραχωρήσεις προς το Αζερμπαϊτζάν, συμφωνώντας να παραδώσει εγκαταλελειμμένα αζερικά χωριά που ελέγχονται από το Ερεβάν από τη δεκαετία του 1990, χωρίς να απαιτήσει αντάλλαγμα για παρόμοιες αρμενικές περιοχές που ελέγχονται από το Αζερμπαϊτζάν. Η μεταβίβαση έχει τη δυνατότητα να διαταράξει τη δυνατότητα των Αρμενίων να ταξιδεύουν σε έναν αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Αρμενία με τη Γεωργία.

Από την άλλη οι αγωγοί που μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο στην Αρμενία βρίσκονται επίσης κοντά στα χωριά που πρόκειται σύντομα να επιστραφούν, με την πρόταση του Πασινιάν να έχει, κατά συνέπεια, προκαλέσει πολλές εσωτερικές αντιδράσεις από διάφορες εκλογικές ομάδες.

Με το Μπακού να είναι δυσαρεστημένο από το ρυθμό της παράδοσης, και οι δύο πλευρές φαίνεται τώρα να συγκεντρώνουν στρατεύματα στα σύνορα. Στις 6 Απριλίου, η πολιτική αποστολή παρακολούθησης της ΕΕ στην Αρμενία ανέφερε ότι η κατάσταση ήταν «σταθερή και ήρεμη».

Φωνές στις Βρυξέλλες πιέζουν την ΕΕ να διαδραματίσει ρόλο στη διαμεσολάβηση των διαπραγματεύσεων για μια διαρκή ειρηνευτική συμφωνία. «Αλλά η προσέγγισή της πρέπει να αντανακλά την πραγματικότητα ότι η Αρμενία έχει επιλέξει την κοινότητα των ευρωπαϊκών δημοκρατιών, ενώ το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται στο στρατόπεδο των επιθετικών απολυταρχιών», όπως δήλωσε ο πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν.