Η Κίνα αλλάζει γραμμή για το LNG από τις ΗΠΑ

Η Κίνα αλλάζει γραμμή για το LNG από τις ΗΠΑ
Κυριακή, 05/11/2023 - 07:32

Νωρίτερα φέτος, η Ευρώπη και η Κίνα βρίσκονταν σε έναν εντεινόμενο ανταγωνισμό για την υπογραφή μακροπρόθεσμων συμφωνιών προμήθειας με τους Αμερικανούς.

Η Κίνα δεν καλωσορίζει την υπογραφή περισσότερων μακροπρόθεσμων συμφωνιών προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου μεταξύ κινεζικών κρατικών κολοσσών φυσικού αερίου και αμερικανών εξαγωγέων, καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών και καταναλωτών ενέργειας στον κόσμο, αναφέρει το Energy Intelligence, επικαλούμενο βιομηχανικές πηγές στην Κίνα.

Οι κινεζικές αρχές έχουν αποστείλει στις μεγάλες κρατικές εταιρείες φυσικού αερίου τη σύσταση που τους αποθαρρύνει από το να υπογράψουν για περισσότερες μακροπρόθεσμες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η σύσταση δεν περιλαμβάνει αγορές LNG από τις ΗΠΑ στην αγορά spot, σύμφωνα με τις πηγές της Energy Intelligence.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ προηγούνται - με διαφορά - ως οι εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου που βρίσκονται σε καλύτερη θέση για να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση για πρόσθετη δυναμικότητα εφοδιασμού κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες. Αυτή είναι η εκτίμηση της Wood Mackenzie, η οποία θεωρεί τους άφθονους, χαμηλού κόστους πόρους φυσικού αερίου στους δύο σημερινούς κορυφαίους εξαγωγείς LNG στον κόσμο ως τον βασικό παράγοντα για την αύξηση της εξαγωγικής τους ικανότητας.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ και το Κατάρ διαθέτουν επίσης ανταγωνιστικές τιμές και «έξυπνες εμπορικές συνεργασίες», οι οποίες θα μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν ένα συνδυασμένο μερίδιο αγοράς που θα ξεπερνά το 60% μέχρι το 2040, αναφέρει η WoodMac.

Νωρίτερα φέτος, η Ευρώπη και η Κίνα βρίσκονταν σε έναν εντεινόμενο ανταγωνισμό για την υπογραφή μακροπρόθεσμων συμφωνιών προμήθειας με τους Αμερικανούς εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Πριν από λίγο καιρό, η Κίνα εξέταζε τις ΗΠΑ, εκτός από το Κατάρ, για να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου, αφού η περσινή ενεργειακή κρίση έδωσε πρόσθετη έμφαση στην κινεζική ενεργειακή ασφάλεια.

Το καλοκαίρι του 2023, η Cheniere Energy υπέγραψε μακροπρόθεσμη συμφωνία με την κινεζική ENN για την παράδοση LNG στον κινεζικό αγοραστή για περισσότερα από 20 χρόνια -η δεύτερη συμφωνία μεταξύ της Cheniere και της ENN.

Η Κίνα ήταν η πρώτη που υπέγραψε μια 27ετή συμφωνία προμήθειας LNG με το Κατάρ -η μεγαλύτερη τέτοια συμφωνία στην ιστορία- στα τέλη του περασμένου έτους. Έκτοτε, η QatarEnergy έχει υπογράψει τρεις ξεχωριστές συμφωνίες με ευρωπαϊκές μεγάλες εταιρείες για την παράδοση LNG για 27 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2026, στη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιταλία.