Η Βουλγαρία είναι περήφανη για την ασφαλή λειτουργία του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι

Η Βουλγαρία είναι περήφανη για την ασφαλή λειτουργία του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι
Πέμπτη, 28/09/2023 - 08:51

«Η Βουλγαρία είναι περήφανη για την ασφαλή και φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας NPP Κοζλοντούι», δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας Νικολάι Νικόλοφ στα εγκαίνια του κοινού περιπτέρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Βουλγαρίας και της Ισπανίας στο πλαίσιο της 67ης Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη.

Σύμφωνα με το BTA, τα εγκαίνια του περιπτέρου έκαναν ο Νικόλοφ, ο Μάσιμο Γκαρίμπα, αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας και η Ισπανίδα πρεσβευτής στην Αυστρία 'Εσθερ Μοντερούμπιο Βιλιάρ.

Η Βουλγαρία, στο πλαίσιο της κοινής έκθεσης, παρουσιάζει μια καινοτόμα εγκατάσταση για την αποτέφρωση πλάσματος, που βρίσκεται στον χώρο του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι και την διαχειρίζεται η κρατική επιχείρηση ραδιενεργών αποβλήτων. Το έργο είναι το μοναδικό του είδους του και συνεισφέρει σημαντικά στον περιορισμό των ραδιενεργών αποβλήτων ως αποτέλεσμα του παροπλισμού των τεσσάρων μικρότερων μονάδων του Κοζλοντούι.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο υφυπουργός Νικόλοφ πραγματοποίησε συναντήσεις με τις εμπλεκόμενες πλευρές: την Westinghouse που επέλεξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις EDF και Framatome και άλλες.

Μεταξύ της 25ης και της 29ης Σεπτεμβρίου στη Βιέννη διεξάγεται η 67η Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Αυτή είναι η κύρια πολιτική συνάντηση του διεθνούς οργανισμού κατά την οποία τα 175 κράτη μέλη υιοθετούν τα βασικά έγγραφα για τη λειτουργία του.