Η Αίγυπτος ζητά προσφορές για 23 οικόπεδα πετρελαίου και φυσικού αερίου

Η Αίγυπτος ζητά προσφορές για 23 οικόπεδα πετρελαίου και φυσικού αερίου
Τρίτη, 26/09/2023 - 06:36

Η Αίγυπτος ξεκίνησε τη Δευτέρα διεθνή γύρο υποβολής προσφορών για την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε 23 χερσαία και υπεράκτια τεμάχια, ανακοίνωσε το Υπουργείο Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων.

Η Αίγυπτος θα προσφέρει σε αυτόν τον γύρο προσφορών 10 τεμάχια στην περιοχή της Δυτικής Ερήμου, δύο τεμάχια στην Ανατολική Έρημο, επτά περιοχές στον Κόλπο του Σουέζ και τέσσερα τεμάχια στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου που μεταδίδει το Reuters.

Η προθεσμία για την κατάθεση των προσφορών λήγει στις 25 Φεβρουαρίου 2024.

Η Αίγυπτος, η οποία έχει δει κάποιες μεγάλες ανακαλύψεις φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια και η οποία στοχεύει να γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος, επιδιώκει να ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις.

Η Αίγυπτος και η ανατολική Μεσόγειος έχουν γίνει καυτά σημεία για την εξερεύνηση φυσικού αερίου μετά από αρκετές σημαντικές ανακαλύψεις, συμπεριλαμβανομένου του γιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο, το οποίο ανακαλύφθηκε και διαχειρίζεται η ιταλική Eni.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η παραγωγή φυσικού αερίου της Αιγύπτου αυξήθηκε κατά 66%, ενώ τα έσοδα από τις εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 13 φορές. Πέρυσι, οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της χώρας ξεπέρασαν τα 8 εκατομμύρια τόνους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων στάλθηκε στην Ευρώπη που λιμοκτονεί από το φυσικό αέριο.

Η Αίγυπτος επιδιώκει τώρα να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω της επέκτασης του τεράστιου κοιτάσματος Ζορ και νέων ερευνητικών έργων.

Η Αίγυπτος σχεδιάζει επίσης να επενδύσει 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια από μεγάλες εταιρείες για τη διάνοιξη νέων υπεράκτιων γεωτρήσεων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα και στο Δέλτα του Νείλου, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου Ταρέκ Ελ Μολά στο Emirates News Agency τον Ιούλιο.

Το σχέδιο - στο οποίο συμμετέχουν εταιρείες όπως οι Eni, Chevron, ExxonMobil, Shell και BP - αποσκοπεί στη διάνοιξη 35 ερευνητικών γεωτρήσεων φυσικού αερίου μέχρι τον Ιούλιο του 2025, σύμφωνα με τον υπουργό.

Επιπλέον, η Apache Corporation σχεδιάζει να επενδύσει το επόμενο έτος 1,4 δισ. δολάρια στην ενεργειακή βιομηχανία της Αιγύπτου. Η αμερικανική εταιρεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές και ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στη βορειοαφρικανική χώρα.

Στο τέλος του 2022, η Apache κατείχε 5,3 εκατομμύρια ακαθάριστα στρέμματα σε έξι ξεχωριστές παραχωρήσεις. Περίπου το 68% των ακαθάριστων εκτάσεων της εταιρείας στην Αίγυπτο είναι ανεκμετάλλευτες, παρέχοντας σημαντικές ευκαιρίες έρευνας και ανάπτυξης για το μέλλον, αναφέρει η αμερικανική εταιρεία.