Ινδία και ΗΠΑ ενισχύουν τους ενεργειακούς δεσμούς

Ινδία και ΗΠΑ ενισχύουν τους ενεργειακούς δεσμούς
Πέμπτη, 21/09/2023 - 06:50

Η Ινδία και οι ΗΠΑ αναμένεται να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, μετά τη σύνοδο κορυφής της G20.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την κινεζική κυριαρχία, οι ηγέτες των χωρών επικεντρώνονται στην ενίσχυση της σχέσης τους για τη στήριξη της οικονομίας της Ινδίας, την ενίσχυση του εμπορίου και την επιτάχυνση της παγκόσμιας πράσινης μετάβασης. Αυτό ακολουθεί αρκετές προηγούμενες συζητήσεις μεταξύ των δύο δυνάμεων που επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα της ενέργειας, ιδίως της καθαρής ενέργειας και των σχετικών τεχνολογιών.

Στη σύνοδο κορυφής της G20 που πραγματοποιήθηκε στο Δελχί της Ινδίας αυτόν τον μήνα, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπέιντεν δεσμεύτηκαν να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους. Αυτή είναι η δεύτερη διμερής συνάντησή τους σε λιγότερο από έξι μήνες. Σε μια προσωπική συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών στην επίσημη κατοικία του Μόντι, παρέδωσαν μια δήλωση 29 σημείων, η οποία υπογράμμισε τους κύριους τομείς εστίασης στη νέα τους σχέση. Περιελάμβανε την κατασκευή ανθεκτικών στρατηγικών τεχνολογικών αλυσίδων αξίας και τη συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πυρηνικής ενέργειας, καθώς και τη χρηματοδότηση για το κλίμα.

Σε κοινή δήλωση της συνάντησης περιγράφονται διάφοροι τομείς συνεργασίας μεταξύ της Ινδίας και των ΗΠΑ, πολλοί από τους οποίους συνδέονται στενά με τον ενεργειακό τομέα. Οι δύο δυνάμεις θα υποστηρίξουν την οικοδόμηση ανθεκτικών παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού ημιαγωγών, συμπεριλαμβανομένης μιας πολυετούς πρωτοβουλίας της Microchip Technology, Inc. να επενδύσει περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια στην επέκταση της παρουσίας της στην έρευνα και την ανάπτυξη στην Ινδία και της ανακοίνωσης της Advanced Micro Device να επενδύσει 400 εκατομμύρια δολάρια στην Ινδία.

Επανέλαβαν επίσης τη σημασία της πυρηνικής ενέργειας για την παροχή μεγαλύτερης ενεργειακής ασφάλειας στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης. Η Ινδία και οι ΗΠΑ αναμένουν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη του δυναμικού πυρηνικής ενέργειας και των δύο χωρών, καθώς και για την κατασκευή τεχνολογιών μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων επόμενης γενιάς.

Κανένας εκπρόσωπος της Κίνας ή της Ρωσίας δεν συμμετείχε στην πρόσφατη συνάντηση της G20, η οποία, όπως ελπίζουν η Ινδία και οι ΗΠΑ, θα καταδείξει στον Παγκόσμιο Νότο ότι οι υπόλοιπες χώρες της G20 παρέχουν μια πιο ρεαλιστική πρόταση για την επισιτιστική ασφάλεια ως προς την επίλυση του χρέους. Στόχος της συνόδου ήταν η επιτάχυνση της βιώσιμης ανάπτυξης, η ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας και η ανάπτυξη μιας παγκόσμιας συναίνεσης για οικονομικές πολιτικές χωρίς αποκλεισμούς.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Μπάιντεν και ο Μόντι τόνισαν τη σημασία της Τετράδας, μιας άτυπης ευθυγράμμισης στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ της Αυστραλίας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ισχύος της Κίνας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Όσον αφορά την ενέργεια, οι ΗΠΑ και η Ινδία συνεργάζονται στενότερα τα τελευταία χρόνια. Τον Ιούνιο, η USAID και οι ινδικοί σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν μνημόνιο συμφωνίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη του στόχου των ινδικών σιδηροδρόμων για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030. Μαζί, οι δύο εταίροι στοχεύουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης του δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και των τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας, και στην ευθυγράμμιση με τον στόχο του καθαρού μηδενισμού.

Τον Ιούλιο, η Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Μ, Γκράνχολμ και ο Ινδός Υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου Χαρντίπ Σινγκ Πούρι φιλοξένησαν την τρίτη υπουργική συνάντηση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Καθαρής Ενέργειας ΗΠΑ-Ινδίας (SCEP), η οποία ξεκίνησε το 2021. Η εταιρική σχέση βασίζεται στις εργασίες της κυβέρνησης, της βιομηχανίας και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, την ανάπτυξη της ικανότητας των χωρών για καθαρή ενέργεια και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Οι δύο εκπρόσωποι τόνισαν τη σημασία της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, την τόνωση της απασχόλησης και τη στήριξη της παγκόσμιας πράσινης μετάβασης.

Η SCEP αναμένεται να αυξήσει το ενεργειακό εμπόριο μεταξύ των δύο δυνάμεων, καθώς και να ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη καινοτομία στην τεχνολογία καθαρής ενέργειας, όπως η αποθήκευση μπαταριών και το πράσινο υδρογόνο. Και οι δύο χώρες θεωρούν το πράσινο υδρογόνο ως κλειδί για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση και θα στηρίξουν η μία την άλλη στην ανάπτυξη της δυναμικότητας πράσινου υδρογόνου και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών υδρογόνου για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Το SCEP επικεντρώνεται επίσης στην εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για τη στήριξη της απεξάρτησης από τον άνθρακα.

Παρά την εμβάθυνση των δεσμών της με τις ΗΠΑ, η Ινδία σχεδιάζει να συνεχίσει το ενεργειακό της εμπόριο με τη Ρωσία, ακόμη και εν όψει της αυξανόμενης κριτικής από πολλές μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις. Οι εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου από την Ινδία δεκαπλασιάστηκαν το 2022, σύμφωνα με τον ινδικό κρατικά ελεγχόμενο δανειστή Bank of Baroda. Αυτό οφείλεται στην τεράστια μείωση της τιμής του ρωσικού πετρελαίου μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη ρωσική ενέργεια από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Για να διασφαλίσει ότι θα μπορούσε να συνεχίσει να εξάγει πετρέλαιο και να διατηρήσει τα έσοδά της, η Ρωσία πούλησε αργό σε πολύ μειωμένη τιμή, προσελκύοντας το εμπόριο με μεγάλες δυνάμεις όπως η Ινδία και η Κίνα.

Όμως, η κύρια ενεργειακή εταιρεία της Ινδίας, η Oil and Natural Gas Corporation (ONGC), πιστεύει ότι η εισαγωγή ρωσικού αργού από την Ινδία είναι ένα κέρδος για την παγκόσμια οικονομία. Ο Κ.Σ. Ραμές, εκτελεστικός διευθυντής της ONGC, εξήγησε πρόσφατα ότι «με την εισαγωγή από τη Ρωσία, η Ινδία βοήθησε επίσης την παγκόσμια οικονομία με την έννοια ότι [απελευθερώσαμε] λίγο πετρέλαιο στον Κόλπο για να το προμηθευτούν άλλες χώρες, ιδίως η Ευρώπη. Έτσι, ήταν κατά κάποιο τρόπο μια κατάσταση win-win» και πρόσθεσε ότι «[έχει] πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία μας, όσον αφορά την ανάπτυξη της [ινδικής] οικονομίας ... η τιμή που λαμβάνουμε από τη Ρωσία είναι πολύ λογική».

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εμβαθύνουν την ενεργειακή τους εταιρική σχέση με την Ινδία για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του ρόλου της στην περιοχή της Ασίας, καθώς και για να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια και να υποστηρίξουν την παγκόσμια πράσινη μετάβαση. Η πρόσφατη σύνοδος κορυφής της G20 τόνισε τη δέσμευση των δύο δυνάμεων να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας. Αυτό συμβαίνει παρά τη συνεχιζόμενη αγορά ρωσικού αργού πετρελαίου από την Ινδία και την αποτυχία της να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.