Μετατίθεται για μερικές ώρες η Επίσκεψη Γκρόσι στον Σταθμό της Ζαπορίζια

Μετατίθεται για μερικές ώρες η Επίσκεψη Γκρόσι στον Σταθμό της Ζαπορίζια
Τετάρτη, 14/06/2023 - 14:17

Σύμφωνα με σημερινή δήλωση υψηλόβαθμου Ουκρανού αξιωματούχου, ο επικεφαλής του οργανισμού πυρηνικής ενέργειας του ΟΗΕ Ραφαέλ Γκρόσι καθυστερεί το προγραμματισμένο ταξίδι του στον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία μέχρις ότου να είναι πιο ασφαλής η μετάβαση εκεί.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο, όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Γκρόσι είπε πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος αλλά πως είναι μια «σοβαρή κατάσταση». Είπε πως η επίσκεψή του στον πυρηνικό σταθμό, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, θα δώσει μια πιο ακριβή αποτίμηση του κινδύνου.

Παράλληλα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε, επικαλούμενο τοπικό αξιωματούχο που έχουν διορίσει οι Ρώσοι, πως ο Γκρόσι θα επισκεφθεί τον σταθμό αύριο Πέμπτη.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ -- IAEA) δήλωσε την Κυριακή πως χρειάζεται πρόσβαση σε σημείο κοντά στον σταθμό της Ζαπορίζια ώστε να ελέγξει τη στάθμη του νερού μετά την απώλεια μεγάλης ποσότητας νερού από τον κοντινό ταμιευτήρα λόγω της καταστροφής του φράγματος Καχόβκα.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια χρησιμοποιεί μια δεξαμενή ψύξης ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη υπερθέρμανση των έξι αντιδραστήρων του. Η εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε χθες πως η στάθμη της δεξαμενής είναι σταθερή και πως το νερό βρίσκεται σε αρκετό ύψος.

Ο ταμιευτήρας της Καχόβκα χρησιμοποιείτο συνήθως για το ξαναγέμισμα της δεξαμενής αλλά δεν μπορεί να το κάνει αυτό τώρα λόγω της μειούμενης στάθμης του νερού, έχουν πει οι ουκρανικές αρχές πυρηνικής ενέργειας.

Αντ΄αυτού, η δεξαμενή ψύξης, που είναι ξεχωριστή από τον ταμιευτήρα, μπορεί να γεμίσει με τη χρήση βαθιών υπόγειων πηγαδιών, είπαν.

Διορισμένος από τους Ρώσους υψηλόβαθμος αξιωματούχος, ο Γεβγκκένι Μπαλίτσκι, τον οποίο επικαλείται το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, δήλωσε εξάλλου σήμερα πως ο πυρηνικός σταθμός μπορεί να πάρει το νερό ψύξης που χρειάζεται από τα δικά του αρτεσιανά φρεάτια αν μειωθεί πολύ η στάθμη στον ταμιευτήρα.