Αντιπρόεδρος ΕΤΕπ: Η υπεράκτια αιολική ενέργεια στην Μαύρη Θάλασσα είναι σημαντική για την αυτονομία της Ευρώπης

Αντιπρόεδρος ΕΤΕπ: Η υπεράκτια αιολική ενέργεια στην Μαύρη Θάλασσα είναι σημαντική για την αυτονομία της Ευρώπης
Τετάρτη, 14/06/2023 - 09:02

Η Πάβλοβα μετείχε στην τελετή έναρξης συζήτησης στρογγυλής τραπέζης,στο Κέντρο Μελέτης της Δημοκρατίας (CSD) στο Grand Hotel Sofia, με θέμα «Συνασπισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Μαύρης Θάλασσας: μια στρατηγική συνεργασία για την ενεργειακή και την κλιματική ασφάλεια» κατά την οποία ιδρύθηκε ο Συνασπισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Μαύρης Θάλασσας.

Πιο συγκεκριμένα, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Λιλιάνα Πάβλοβα, δήλωσε: Η υπεράκτια αιολική ενέργεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι σημαντική για την αυτονομία όλης της Ευρώπης και τη δημοκρατία στη γηραιά ήπειρο.

Η απελευθέρωση των δυνατοτήτων για την υπεράκτια αιολική ενέργεια στη Μαύρη Θάλασσα δεν είναι απλά μια σύσταση αλλά μια υποχρεωτική προϋπόθεση για το σχέδιο ενεργειακού έργου 2030», δήλωσε η Πάβλοβα.

Όπως επισήμανε, οι εναλλακτικές μέθοδοι της ενεργειακής πολιτικής και ανθρακοποίησης είναι το μέλλον όχι μόνο της Ευρώπης αλλά του κόσμου. «Σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν πέρυσι στα έργα πράσινης ενέργειας, 30 δισεκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν φέτος. Η τάση είναι για την ΕΤΕπ να αυξήσει το ποσό της επένδυσης στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

«Πιστεύουμε ότι η χρηματοδότησή μας θα αναπτύξει την πράσινη ενέργεια, κυρίως σε αυτούς τους καιρούς οικονομικής κρίσης. Χαίρομαι που η Βουλγαρία και η Ρουμανία κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση και ελπίζω ότι μαζί θα κάνουμε τα σωστά βήματα ώστε να υλοποιηθούν τα έργα», σημείωσε η αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Προγράμματος Ενέργειας και Κλίματος του CSD, Μάρτιν Βλαντιμίροφ, τόνισε ότι οι εταιρίες θέλουν πολιτική σταθερότητα προτού επενδύσουν σε μια περιοχή.

Ο επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της γερμανικής πρεσβείας στην Βουλγαρία, Μόριτζ Ζέιλερ, δήλωσε: «Ως εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, μπορώ να εγγυηθώ ότι όσο εξαρτάται από εμάς, θα στηρίξουμε οποιαδήποτε επένδυση προς την κατεύθυνση της πράσινης ενέργειας στην περιοχή».

Η Κριστίνα Σιμιόλι, υπεύθυνη Προγράμματος του Υπεράκτιου Προγράμματος Ενέργειας και Φυσικής Προστασίας και συντονίστρια Συνασπισμού OCEAN, υπογράμμισε: «Πρέπει να εργαστούμε ως ομάδα και να οικοδομήσουμε βάσει της ήδη εφαρμοσμένης εμπειρίας άλλων ευρωπαϊκών οργανισμών αιολικής ενέργειας, όπως το Βασιλικό Ινστιτούτο του Βελγίου, για να ανταλλάξουμε εμπειρίες, πληροφορίες και να μάθουμε τη μεθοδολογία, γιατί ο χρόνος πιέζει».

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπεράκτιας Ενέργειας της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας, Βέλι Μπιλγιχάν Γιασακάν, τόνισε: «Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για προγράμματα αιολικής ενέργειας όχι μόνο στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στο Αιγαίο και την Κασπία».

«Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε τα οφέλη και το κόστος ενός κοινού έργου με τη Βουλγαρία», δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Ενεργειακής Αγοράς του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς της Ρουμανίας Transelectica, Τζορτζ Βίσαν.

«Από το 2019 υπάρχουμε ως οργανισμός που σήμερα αριθμεί περισσότερες από 50 αντιπροσωπείες. Από την εμπειρία μου μπορώ να δηλώσω κατηγορηματικά ότι τα έσοδα από την υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι χαμηλότερα, γεγονός που αποτελεί πρόβλημα για τους επενδυτές», εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Wind Energy Association Λίβιου Γκαβρίλα. Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα γίνει πραγματικότητα στη Μαύρη Θάλασσα γιατί είναι μια ανάγκη.

«Ο άνεμος έχει τεράστιες δυνατότητες, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι αυτές οι περιοχές είναι αλιευτικές ζώνες, ας μην ξεχνάμε τα αποδημητικά πτηνά και όλες τις λεπτομέρειες που θα επηρεάσουν τέτοια έργα. Ας μην κάνουμε πόλεμο ενάντια στο κλίμα, ας καταφέρουμε να προσαρμοστούμε σε αυτό, χωρίς όμως να βλάψουμε το οικοσύστημα αυτών των περιοχών», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Νικολάι Βάλτσεφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών.