Τουρκία: Υπουργικό Συμβούλιο με μόνο μια γυναίκα αλλά και βαριά βιογραφικά

Τουρκία: Υπουργικό Συμβούλιο με μόνο μια γυναίκα αλλά και βαριά βιογραφικά
Κυριακή, 04/06/2023 - 17:57

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλάζοντας το σύνολο σχεδόν των Υπουργών της προηγούμενης του κυβέρνησης.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής, μετά το δείπνο που παρέθεσε στους ξένους ηγέτες που τίμησαν με την παρουσία τους την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλάζοντας το σύνολο σχεδόν των Υπουργών της προηγούμενης του κυβέρνησης.

Οι πρωτοκλασάτοι Υπουργοί, όπως ο Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και ο Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, έμειναν εκτός του νέου κυβερνητικού σχήματος, ενώ μόνο οι Υπουργοί Πολιτισμού και Τουρισμού και Υγείας παρέμειναν στην ίδια θέση.

Επιπλέον η σύνθεση της νέας κυβέρνησης έχει μόνο μια γυναίκα Υπουργό, όπως και το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο, μάλιστα στο ίδιο Υπουργείο, το Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Τα βιογραφικά των νέων Υπουργών πλούσια και βαριά, με σπουδές σε γνωστά πανεπιστήμια, πολύγλωσσοι, με κάποιους από αυτούς να μιλάν και αραβικά. Επίσης το σύνολο τους έχει μακρά πορεία στον εργασιακό τομέα, με τους περισσότερους να έχουν βρεθεί σε θέσεις κλειδιά ή να έχουν δημιουργήσει τις δικές τους εταιρείες όπως οι Υπουργοί Υγείας και Πολιτισμού και Τουρισμού.

Τέλος όλοι οι Υπουργοί έχουν άμεση σχέση με τα αντικείμενα τους, ενώ πολλοί είχαν ακαδημαϊκή καριέρα, με την κυβέρνηση να μοιάζει περισσότερο με κυβέρνηση τεχνοκρατών παρά με πολιτικών.

Η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας

Αντιπρόεδρος Τσεβντέτ Γιλμάζ

Υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς

Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Μαχινούρ Ουζντεμίρ Γκιοκτάς

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Βεντάτ Ισικχάν

Υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής Μεχμέτ Οζασεκί

Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν

Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ

Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού Οσμάν Ασκίν Μπακ

Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Σιμσέκ Μεχμέτ

Υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλικαγιά

Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι

Υπουργός Εθνικής Παιδείας Γιουσούφ Τεκίν

Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ

Υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά

Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Μεχμέτ Φατίχ Κασίρ

Υπουργός Γεωργίας και Δασών Ιμπραχίμ Γιουμακλί

Υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ και

Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Αμπντουλκαντίρ Οράλογλου

Ποιοι είναι όμως οι νέοι Υπουργοί, Εξωτερικών, Άμυνας και Οικονομίας;

Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν

Ο Χακάν Φιντάν, ο νέος Υπουργός Εξωτερικών, γεννήθηκε το 1968 στο Χαμαμονού της Άγκυρας. Αφού αποφοίτησε από τη Σχολή Επικοινωνίας του Στρατού Ξηράς και τη Σχολή Γλωσσών, ο Φιντάν ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ακαδημαϊκής του εκπαίδευσης ενώ υπηρετούσε στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TAF).

Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στο ΝΑΤΟ στο εξωτερικό, ο Φιντάν έλαβε πτυχίο πολιτικής και διοικητικής επιστήμης από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και στη συνέχεια μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα στις διεθνείς σχέσεις από το Πανεπιστήμιο Μπιλκέντ.

Μετά τη θητεία του στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ο Φιντάν επικεντρώθηκε στην ακαδημαϊκή ζωή και έδωσε διαλέξεις για τις διεθνείς σχέσεις στα πανεπιστήμια Χασετεπέ και Μπιλκέντ.

Ο Φιντάν κατείχε κρίσιμες θέσεις στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας σε κρατικό επίπεδο.

Έχοντας υπηρετήσει στην Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού TIKA, αναπληρωτής υφυπουργός εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας στο πρωθυπουργικό υπουργείο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, ειδικός αντιπρόσωπος του πρωθυπουργού, αναπληρωτής υφυπουργός του MİT, επικεφαλής της MİT και ειδικός αντιπρόσωπος του προέδρου, ο Φιντάν υπηρέτησε ως επικεφαλής της MİT επί 13 χρόνια από τις 27 Μαΐου 2010. Είναι παντρεμένος κι έχει τρία παιδιά.

Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού στρατηγός Yaşar Güler διορίστηκε ως υπουργός Εθνικής Άμυνας στο νέο υπουργικό συμβούλιο που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Γιασάρ Γκιουλέρ γεννήθηκε στο Αρνταχάν το 1954. Αποφοίτησε από τη Σχολή Χερσαίου Πολέμου το 1974 με τον βαθμό του υπολοχαγού και από τη Σχολή Επικοινωνιών το 1975 και υπηρέτησε ως διοικητής διμοιρίας και λόχου επικοινωνιών σε διάφορες μονάδες μεταξύ 1975 και 1984.

Ο Γκιουλέρ αποφοίτησε από την Ακαδημία Πολέμου Ξηράς το 1986 και από την Ακαδημία Ενόπλων Δυνάμεων το 1988.

Ως επιτελικός αξιωματικός, υπηρέτησε ως Προϊστάμενος Επιχειρήσεων στην Περιφερειακή Διοίκηση Εσωτερικού μεταξύ 1986 και 1988, Αξιωματικός Σχεδίου στη Διεύθυνση Εποπτείας και Αξιολόγησης Χερσαίων Δυνάμεων μεταξύ 1988 και 1991, Διευθυντής Κλάδου Επιχειρήσεων και Εκπαίδευσης στη 12η Μεραρχία Πεζικού μεταξύ 1991 και 1992, Διοικητής Τάγματος Εσωτερικής Ασφάλειας στη Σιλόπη μεταξύ 1992 και 1994, Αναπληρωτής Διοικητής της Τουρκικής Ταξιαρχίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μεταξύ 1994 και 1995.

Ο Γκιουλέρ προήχθη σε ταξίαρχο το 2001. Υπηρέτησε ως υπεύθυνος προγραμμάτων στον επικεφαλής στρατιωτικό σύμβουλο του πρωθυπουργικού υπουργείου μεταξύ 1995 και 1997, αναπληρωτής επικεφαλής επικοινωνιών στη Νότια Περιφερειακή Διοίκηση του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας μεταξύ 1997 και 1999, διοικητής του Κέντρου Εκπαίδευσης της Σύμπραξης για την Ειρήνη μεταξύ 1999 και 2000 και διευθυντής του Κλάδου Ασκήσεων του Γενικού Επιτελείου μεταξύ 2000 και 2001.

Υπηρέτησε επίσης ως Διοικητής της 10ης Ταξιαρχίας Πεζικού μεταξύ 2001 και 2003 με το βαθμό του Ταξίαρχου, και ως επικεφαλής του Τμήματος Συντονισμού Σχεδίων MEBS του Γενικού Επιτελείου μεταξύ 2003 και 2005, προήχθη σε Υποστράτηγο το 2005.

Ο Γκιουλέρ, ο οποίος υπηρέτησε ως διοικητής της Σχολής και του Κέντρου Εκπαίδευσης MEBS μεταξύ 2005 και 2007 και ως επικεφαλής του Τμήματος Εκπαίδευσης του Γενικού Επιτελείου μεταξύ 2007 και 2009, προήχθη σε αντιστράτηγο το 2009.

Επίσης υπηρέτησε ως Διοικητής της Γενικής Διοίκησης Χαρτών μεταξύ 2009 και 2010, Διοικητής του 4ου Σώματος μεταξύ 2010 και 2011, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου μεταξύ 2011 και 2013 και προήχθη στο βαθμό του Αντιστράτηγου με τις αποφάσεις του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του 2013, υπηρέτησε ως 2ος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου μεταξύ 2013 και 2016, Γενικός Διοικητής της Χωροφυλακής μεταξύ 2016 και 2017 και Διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων μεταξύ 2017 και 2018.

Ο Γκιουλέρ διορίστηκε ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου με το Προεδρικό Διάταγμα της 9ης Ιουλίου 2018 και τιμήθηκε με το Μετάλλιο Διακεκριμένων Υπηρεσιών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TAF) και το Μετάλλιο Τιμής της TAF.

Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ

Γεννημένος στο Μπάτμαν το 1967, ο Μεχμέτ Σιμσέκ ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του στο κέντρο του Μπάτμαν και το λύκειο στο Γκερσούς. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, Σχολή Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, το 1988 ως δεύτερος στο εξάμηνό του.

Ο Σιμσέκ έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στα χρηματοοικονομικά και τα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ το 1993. Αφού εργάστηκε σε κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Τουρκία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Σιμσέκ εξελέγη βουλευτής του Γκαζιαντέπ από το AKP στις εκλογές της 22ας Ιουλίου 2007.

Διορίστηκε υφυπουργός αρμόδιος για το Υπουργείο Οικονομικών στην 60ή κυβέρνηση και διορίστηκε υπουργός Οικονομικών με τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου που ανακοινώθηκε τον Μάιο του 2009.

Στην 64η κυβέρνηση, ο Σιμσέκ διορίστηκε ως αναπληρωτής πρωθυπουργός αρμόδιος για την οικονομία και διετέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός αρμόδιος για την οικονομία στη νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε υπό την προεδρία του προέδρου του AKP και πρωθυπουργού του Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο Σιμσέκ μιλάει αγγλικά, είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.