Πετρέλαιο: Τι περιμένει η αγορά από τον ΟΠΕΚ+

Πετρέλαιο: Τι περιμένει η αγορά από τον ΟΠΕΚ+
Σάββατο, 03/06/2023 - 07:06

Οι προσδοκίες του ΟΠΕΚ και όλων των αναλυτών και των προβλέψεων είναι ότι η Κίνα θα οδηγήσει σε ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο ΟΠΕΚ+ δεν αναμένεται να ανακοινώσει κάποια αλλαγή στην πολιτική παραγωγής πετρελαίου κατά την προσωπική συνάντηση αυτό το Σαββατοκύριακο, δήλωσαν εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+ στο CNBC ενόψει της πολυαναμενόμενης συνάντησης.

Είναι απίθανο η ομάδα ΟΠΕΚ+ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να συμφωνήσει σε βαθύτερες περικοπές, δύο μήνες μετά την ανακοίνωση-σοκ του Απριλίου ορισμένων από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+ για πρόσθετες περικοπές έως το τέλος του τρέχοντος έτους, λένε οι περισσότεροι αναλυτές.

Ωστόσο, είναι επιφυλακτικοί στις προβλέψεις τους και υπενθυμίζουν τις εκπλήξεις που έχει επιφυλάξει ο ΟΠΕΚ+ στην αγορά όλα αυτά τα χρόνια, ιδίως υπό το φως της προειδοποίησης που απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν στους κερδοσκόπους να «προσέχουν».

Σύμφωνα με τους ανώνυμους αντιπροσώπους του ΟΠΕΚ+ που μίλησαν στο CNBC την Παρασκευή, η συμμαχία δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική παραγωγής της, εκτός εάν η ζήτηση στην Κίνα απογοητεύσει τους επόμενους μήνες.

Οι προσδοκίες του ΟΠΕΚ και όλων των αναλυτών και των προβλέψεων είναι ότι η Κίνα θα οδηγήσει σε ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σφίγγοντας την αγορά και στηρίζοντας έτσι τις τιμές του πετρελαίου.

Άλλες πηγές δήλωσαν στο CNBC ότι η ομάδα ΟΠΕΚ+ θα ήταν άνετη με τιμές Brent άνω των 75 δολαρίων το βαρέλι ή στο εύρος των 70-80 δολαρίων.

Νωρίς την Παρασκευή, το αργό μπρεντ διαπραγματευόταν πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, στα 75,68 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,76% την ημέρα μετά την ψήφιση από τη Γερουσία ενός νομοσχεδίου για το ανώτατο όριο χρέους που έθεσε τέρμα στους φόβους για χρεοκοπία των ΗΠΑ.

Ενόψει της συνόδου του ΟΠΕΚ+, ενώ ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας προειδοποιεί τους short sellers, η Ρωσία αφήνει υπονοούμενα ότι θα προτιμούσε η παραγωγή της ομάδας να παραμείνει αμετάβλητη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία συνεχίζει να βρίσκεται σε επαφή με άλλους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει την έκβαση της συνάντησης.

Η συναίνεση δείχνει ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην πολιτική παραγωγής, ανέφερε η Saxo Bank σε σημείωμά της την Παρασκευή.

«Ωστόσο, δεδομένης της πρόσφατης καταγγελίας κατά των κερδοσκόπων από τον Σαουδάραβα υπουργό ενέργειας, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί και με αυτό κατά νου οι θέσεις είναι πιθανό να μειωθούν ενόψει του Σαββατοκύριακου», πρόσθεσαν οι αναλυτές της τράπεζας.