Πετρέλαιο: Θα εκπλήξει ο ΟΠΕΚ+ την αγορά με άλλη μείωση της παραγωγής;

Πετρέλαιο: Θα εκπλήξει ο ΟΠΕΚ+ την αγορά με άλλη μείωση της παραγωγής;
Παρασκευή, 26/05/2023 - 06:34

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν απείλησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στο τελευταίο του χτύπημα κατά των σορτάκηδων του πετρελαίου.

Ο υπουργός ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας κρατάει αναμφισβήτητα τα ηνία του ΟΠΕΚ, ο οποίος θα μπορούσε να αποφασίσει να μειώσει ξανά την παραγωγή αργού πετρελαίου, στέλνοντας τις τιμές στα ύψη, κάτι που σίγουρα θα ήταν μια οδυνηρή κατάληξη για πολλούς κερδοσκόπους και σορτάκηδες στις αγορές.

«Τους συμβουλεύω διαρκώς (αναφερόμενος στους κερδοσκόπους πετρελαίου) ότι θα ουρλιάζουν, ούρλιαξαν τον Απρίλιο, δεν χρειάζεται να ανοίξω τα χαρτιά μου. Δεν είμαι παίκτης του πόκερ... αλλά θα τους έλεγα απλώς να προσέχουν», προειδοποίησε ο πρίγκιπας.

Οι βραχυπρόθεσμες θέσεις του πετρελαίου είναι σημαντικές, στα 184 εκατομμύρια βαρέλια στις 16 Μαΐου. Πρόκειται για αύξηση 140% σε σχέση με τον αριθμό των ανοικτών θέσεων που υπήρχαν μόλις ένα μήνα νωρίτερα.

Το αποτέλεσμα μιας τόσο τολμηρής απειλής είναι ασαφές. Από τη μία πλευρά, οι υποσχέσεις για μειώσεις της παραγωγής θα φέρουν σίγουρα τους ταύρους -κάτι που είδαμε τις τελευταίες δύο ημέρες, καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν.

Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι η αγορά αρχίζει να τιμολογεί την πιθανότητα μιας νέας μείωσης της παραγωγής όταν ο ΟΠΕΚ συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα. Αυτό θα μπορούσε να ξεφουσκώσει κάποιες από τις αυξήσεις των τιμών που προκαλούνται από την αξία του σοκ, εάν ο ΟΠΕΚ πράγματι μειώσει την παραγωγή - πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί οι σορτάκηδες μπορεί να μην είναι τόσο δυνατοί όσο θα ήθελε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.

Ο ΟΠΕΚ έχει γίνει και πάλι η δύναμη της αγοράς που έχει τη δυνατότητα να μειώσει ή να προσθέσει στην παραγωγή του, στέλνοντας τις τιμές προς τα πάνω ή προς τα κάτω - δεν εμποδίζεται πλέον από την αμερικανική βιομηχανία σχιστόλιθου που συνήθιζε να αντιδρά στις κινήσεις του ΟΠΕΚ tit for tat.

Όμως, οι κενές απειλές σε περίπτωση που ο ΟΠΕΚ αποφασίσει να μην μειώσει την παραγωγή θα μπορούσαν να μειώσουν τη δύναμη του οργανισμού να ανεβάζει ή να κατεβάζει τουλάχιστον τις τιμές - ένα εργαλείο που η ομάδα συνήθιζε να έχει σε ετοιμότητα.

Εάν ο ΟΠΕΚ αποφασίσει να μην μειώσει, οι τιμές θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον προσωρινά, δίνοντας στους βραχυπρόθεσμους μια νίκη. Την επόμενη εβδομάδα, ο νικητής θα αποκαλυφθεί.