Τουρκία: Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου καταγγέλλουν πραξικοπήματα

Τουρκία: Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου καταγγέλλουν πραξικοπήματα
Σάββατο, 06/05/2023 - 07:53

Μια ανάσα από τις εκλογές στην Τουρκία και ακόμα το τοπίο παραμένει θολό για το ποιος θα είναι ο νικητής και νέος Πρόεδρος της χώρας.

Έχοντας απομείνει μια εβδομάδα από την 14η Μαΐου όπου σχεδόν 65 εκατομμύρια θα προσέλθουν στις κάλπες για τον 13ο Πρόεδρο της Τουρκίας και τους βουλευτές της 28ης περιόδου της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, οι προεκλογικές συγκεντρώσεις, οι υποσχέσεις αλλά και η εκτόξευση κατηγοριών ένθεν κακείθεν δίνουν και παίρνουν.

Οι δημοσκοπήσεις κινούνται στα όρια του στατιστικού λάθους, χωρίς να μπορούν να δώσουν μια καθαρή εικόνα για τον νικητή των εκλογών.

Στις μέχρι τώρα έρευνες γνώμης για τις εκλογές, ο Πρόεδρος του κεμαλικού CHP και ηγέτης της Εθνικής Συμμαχίας ή αλλιώς «τραπέζι των έξι» φαίνεται να προηγείται του κύριου αντιπάλου του Προέδρου του ΑΚΡ και ηγέτη της Λαϊκής Συμμαχίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο αν χρειαστεί.

Βέβαια δεν είναι πρώτος σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο Κιλιτσντάρογλου, ούτε και ο τελικός νικητής, αλλά στις περισσότερες προηγείται. Όμως η διαφορά έχει μειωθεί σημαντικά από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, φτάνοντας πλέον στα όρια του στατιστικού λάθους, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερα τα πράγματα για τον τελικό νικητή.

Αυτή η αμφίρροπη αναμέτρηση, τουλάχιστον δημοσκοπικά, έχει αυξήσει την ένταση μεταξύ των δυο μονομάχων που κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να προσελκύσουν όσους αναποφάσιστους ψηφοφόρους μπορούν ώστε να κόψουν το νήμα πρώτοι.

Στο πλαίσιο αυτό επιστρατεύουν και οι δυο, Κιλιτσντάρογλου και Ερντογάν, τον φόβο μιλώντας στις τελευταίες τους ομιλίες για ενδεχόμενο πραξικόπημα.

Την αρχή έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών και υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΡ Σουλεϊμάν Σοϊλού, όταν μετά από εκδήλωση στο Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτισμού έγραψε στο Twitter ότι «η 15η Ιουλίου ήταν μια de facto απόπειρα πραξικοπήματος. Η 14η Μαΐου 2023 είναι μια απόπειρα πολιτικού πραξικοπήματος που θα μπορούσε να συγκεντρώσει κάθε μια από τις προετοιμασίες για την εκκαθάριση της Τουρκίας».

{https://twitter.com/suleymansoylu/status/1651710812363411456}

Την συνέχεια έδωσε ο Τούρκος Πρόεδρος την Παρασκευή με ανάρτηση του στο Twitter, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς μίλησε για παρέμβαση από το εξωτερικό, μετά τα συνεχόμενα δημοσιεύματα δυτικών μέσων εναντίον του.

«Δεν θα επιτρέψουμε να κατευθύνεται η εσωτερική μας πολιτική από τα εξώφυλλα των περιοδικών, που αποτελούν τον επιχειρησιακό μηχανισμό των παγκόσμιων δυνάμεων, και δεν θα επιτρέψουμε να κουνιέται το δάχτυλο στην εθνική βούληση», έγραψε μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρόεδρος.

{https://twitter.com/RTErdogan/status/1654371124824645636}

Σ’ αυτό το κλίμα εκφοβισμού για ενδεχόμενο πραξικόπημα, ήταν η σειρά του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να αναλάβει πρωτοβουλία και να ρίξει λάδι στη φωτιά καλώντας τους ψηφοφόρους του, να μην κατέβουν την Κυριακή των εκλογών για να πανηγυρίσουν την νίκη της Εθνικής Συμμαχίας, γιατί ενδέχεται να υπάρξουν προβοκάτσιες εναντίων τους και ίσως να βρεθούν απέναντι σε ένοπλες ομάδες.

«Όταν κερδίσουμε τη νύχτα των εκλογών, κανείς δεν πρέπει να βγει στους δρόμους. Μην κάνετε πανηγυρικές διαδηλώσεις. Όλοι θα πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους» δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου προσθέτοντας ότι «το επόμενο πρωί τα νούμερα θα είναι ήδη ξεκάθαρα, το YSK (Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο) θα πρέπει να δώσει την εντολή».

Καταλήγοντας στη δήλωση του επεσήμανε ότι «όταν βγαίνετε με διαδηλώσεις χαράς, μπορεί να υπάρξουν ξεσπάσματα. Κάποιοι μπορεί να έρθουν σε προβοκάτσια. Μπορεί να βγουν στους δρόμους ένοπλες ομάδες. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που δεν θα το επιτρέψει αυτό».

Όπως είναι κατανοητό, το κλίμα έχει βαρύνει πάρα πολύ και μυρίζει μπαρούτι. Μια ενδεχόμενη προβοκάτσια, που μπορεί να προκληθεί ανεξάρτητα από κομματικούς μηχανισμούς, μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα και πολιτική αστάθεια.

Η αυτοσυγκράτηση είναι το ζητούμενο, όμως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δεν αποκλείεται να υπάρξουν έκτροπα, με ανυπολόγιστες συνέπειες.